back to top
KezdőlapFormula 1Újabb elképesztő és szomorú részletek derültek ki Ricciardo kirúgásáról

Újabb elképesztő és szomorú részletek derültek ki Ricciardo kirúgásáról

-

Daniel Ricciardo búcsúja a Red Bulltól nagyon szomorúra és sokak szerint dicstelenre sikerült. Az egyik paddockban dolgozó újságíró most újabb részleteket fedett fel.

Miként arról korábban írtunk, a Red Bullnak sikerült igencsak dicstelenül eltávolítania a velük 7 futamot nyerő Daniel Ricciardót a soraikból, amikor úgy tették ki az ausztrált, hogy nem közölték vele egyértelműen, hogy a Szingapúri Nagydíj lesz az utolsó futama. Scott Mitchell-Malm, a The-Race.com újságírója most a The Ringer F1 Show-ban pedig további részleteket árult el arról, hogy mindezt milyen volt a paddockól végigkövetni, és a 35 esztendős versenyző hogyan vette a saját kezébe a dolgokat, miután látta, hogy a Red Bull nem fogja bejelenteni a menesztését.

A Red Bull nem mond igazat arról, mikor közölték Ricciardóval, hogy vége?

„Igen, furcsa volt, ahogyan alakult. Minél többet beszélgettem a résztvevőkkel és minél több dolog kiderült, annál kevésbé volt világos, hogy valójában miként kezelték ezt, ami szokatlan a Forma–1-ben. Vagy talán nem, mert az emberek nem mindig a valódi szándékaiknak megfelelően cselekednek. De szerintem ahogy te is mondtad, az, hogy [Ricciardo] valós időben dolgozta fel ezt és ugyanakkor vált számára világossá a helyzet, amikor nekünk, nagyjából fedi a valóságot arról, hogy miként történt az egész” – mondta Mitchell-Malm, aki szerint Ricciardo a végsőkig abban a tudatban volt, hogy Liam Lawson leghamarabb 2025-ben válthatja le őt.

„Ricciardo tisztában volt vele, hogy valami zajlik a háttérben, ő sem immunis a spekulációkra. Próbál nem túlságosan odafigyelni rájuk, de nyilván hallja, vagy a körülötte levők elmondják neki a legfontosabb dolgokat. Tudta, hogy közeleg a döntés határideje, de először azt hitte, hogy ez 2025-re szól. A legfőbb dolog, ami a szingapúri hétvége kezdetével változott, hogy erősödött a spekuláció arról, hogy most rögtön megtörténhet a váltás.”

„Tudom, hogy a szingapúri hétvége előtt született erről néhány cikk, majd cáfolatok is jöttek. Helmut Marko [Red Bull-tanácsadó] például azt mondta, Ricciardo tudott a helyzetről, mert Lawson már két hete tudta. De nem gondolom, hogy ez igaz. Ne feledjük, hogy Marko az év különböző pontjain már többször elmondta, hogy az aktuális futam lehet Ricciardo utolsó versenye… (Christian Horner csapatfőnök azóta elárulta, Marko már a Spanyol Nagydíj után kitette volna Ricciardót – a szerk.). A múlt héten telefonon beszéltem egy Ricciardóhoz közel álló személlyel, aki azzal viccelődött, hogy »április óta folyton kirúgnak minket«, szóval ez nem a semmiből érkezett, már egy ideje ezzel kellett megbirkózniuk.”

Daniel Ricciardo
Menet közben esett le neki, hogy itt a vége / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Szerintem az történt, hogy a szingapúri hétvége során Ricciardo átvette az irányítást a narratíva fölött. Amennyire tudom, senki sem jelentette ki Ricciardónak világosan, hogy ez az utolsó versenyed, ezután le fogunk cserélni. Tudta, hogy nagyon-nagyon jó esély van arra, valószínűleg 99%, hogy 2025-re elveszíti az ülését Lawsonnal szemben. Azonban egyre többen kezdtek arról beszélni, hogy már most megtörténhet a váltás. Vele viszont a nyári szünet alatt közölték, hogy tulajdonképpen erre a szezonra biztos a helye. Úgyhogy szerintem a találgatásokra reagált. Senki sem adott neki teljes mértékben egyértelmű választ, hogy ez 100%-ban eldöntött, és meg fogjuk erősíteni, hogy Lawson jön, te pedig mész.”

„Úgyhogy Ricciardo úgy vágott neki a szingapúri hétvégének, hogy csütörtökön mondta, amiket mondott, hogy bár nem tenné rá a házát arra, hogy a szezon végéig marad, de erre számít. Amennyire ő tudta, minden 2025-ről szólt, de aztán a hétvége során látni lehetett a változást. Ahogy te is mondtad, menet közben dolgozta fel, miközben a spekulációk minden korábbinál erősebbek lettek. Néhány közvetítő-társaság, mint például a Sky Sports kijelentette, hogy tudomásuk szerint ez az utolsó versenye, stb. stb. És szerintem Ricciardo csak felült erre a vonatra, mondván a Red Bull nem fog itt semmit tenni, nem fogják hivatalosan bejelenteni, nekem pedig úgy kell cselekednem, hogy ez az utolsó versenyem, mert úgy vélem, hogy ez lesz az, és ha én nem teszem meg, senki sem fogja megtenni helyettem. Nagyon szomorú, hogy ez így alakult, de jól érzékelteti, hogy mennyire zavarba ejtő volt ez az egész káosz.”

Alonso lemondott karrierje egyik nagy céljáról