back to top
KezdőlapFormula 1Lerázzák magukról a régóta kellemetlen bilincset az F1-es csapatok?

Lerázzák magukról a régóta kellemetlen bilincset az F1-es csapatok?

-

A csapatot váltó mérnököknél alkalmazott, úgynevezett “kertészkedési szabadság” intézményének felülvizsgálatáról tárgyalhatnak hamarosan az F1 csapatai.

Ennek a régi tradíciónak az a célja, hogy amikor az F1-ben egy mérnök átigazol egy másik csapathoz, ne vigyen magával időszerű szakmai titkokat. Emiatt küldik őket többhónapos kényszerszabadságra, mielőtt újra munkába állnának, bár természetesen kevesen töltik valóban kertészkedéssel a váratlanul felszabadult időt. A Red Bulltól az Aston Martinhoz szerződő Adrian Newey esetében is előjött a téma, aki jövő márciusig nem kezdhet el foglalkozni új csapata autójával.

Az Autosport újságírója, Roberto Chinchero a bokszutcai szóbeszédek alapján arról írt, hogy nemsokára változás jöhet, és jelentősen enyhítenek a mérnökökre vonatkozó megkötéseken, lerövidíthetik a kényszerszabadság idejét. „Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a téma szóba kerül a csapatfőnökök találkozóján” – írta, hozzátéve, hogy több részletről már ilyen-olyan formában beszéltek is egymás között.

A könnyítésre több okuk is van az F1 csapatainak, és nem csak az, hogy mindenki szeretné minél hamarabb ténylegesen a soraiban tudni az új munkatársakat. Ezek közé tartozik, hogy manapság már könnyű otthonról távmunkában dolgozni, aminek ellenőrzése nehéz, ráadásul a kényszerszabadság alatt annak a csapatnak a pénzügyi keretét terheli az a mérnök, amelyiktől távozik.

A kényszerszabadságot eddig sem mindenkinél alkalmazták, egyes esetekben a csapatok közti alkuk rövidítettek a kihagyás időtartamán. Chinchero megemlítette, a paddockban sokan azzal tréfálkoznak, hogy az aktuálisan kényszerszabadságon lévő mérnökökből ki lehetne állítani egy 11. istállót is, vagy hogy nem véletlen, hogy Angliában még sohasem voltak ilyen szépek a kertek, mint az idei szezon eleje óta – az elmúlt hónapokban ugyanis az átlagosnál több nagy kaliberű szakember váltott csapatot az F1-ben.

„Olyanok vagyunk, mint egy vicc” – a Renault-vezér hosszasan beszélt a sokaknak fájdalmas döntésről