back to top
KezdőlapFormula 1Magnussen mást javasol a büntetőpontok helyett, de az sem tűnik jó megoldásnak

Magnussen mást javasol a büntetőpontok helyett, de az sem tűnik jó megoldásnak

-

Az F1 büntetőpont-rendszerét hamarosan felülvizsgálhatják, akár el is törölhetik bő tíz év után. A rendszer eddigi egyetlen eltiltással sújtott kárvallottja, Kevin Magnussen mindenképp erre szavazna.

A büntetőpontozást 2014-ben vezették be, hogy a notórius bajkeverőket relatíve objektíven tilthassák el F1-es versenyről, ne pedig egy-egy súlyosabb eset láttán döntsön úgy az aktuális sportfelügyelői testület, hogy a felelőst elmeszeljék a következő futamról. Noha Magnussen okozott néhány ütközést az elmúlt hónapokban, ezek egyike sem tűnt kirívóan veszélyesnek, egyszerűen csak összejött a kontóján az eltiltást jelentő 12 fekete pont.

„Talán jobb lenne, ha a versenyről eltiltást szélsőségesen veszélyes vezetés miatt osztanának ki, vagy valamilyen szabálysértésért, nem pedig pontok gyűjtése után” – idézte Magnussent a RacingNews365.

„Én úgy kezdtem a szezont, hogy egyetlen büntetőpontom sem volt, az összeset idén gyűjtöttem be. Onnantól tudni lehetett, hogy egyik sem évül el a szezon vége előtt, és azért jártam pórul, mert tavalyról egyetlen büntetőpontot sem hoztam át. Bizonyos szempontból jobb lett volna, ha tavalyról megmaradt volna néhány.”

Ez furcsa gondolatmenet, hiszen ha áthozott volna néhány büntetőpontot 2024-re, attól még ugyanúgy óvatosan kellett volna vezetnie a 12-höz közeledve, márpedig ebben a tudatban is voltak ütközései idén. Az érvelése nem csak ezért sántít, ugyanis a rendszert pont azért vezették be, hogy a versenyzésben „visszaeső” bajkeverőket objektíven büntessék súlyosan.

Visszavonatná Magnussen eltiltását az áldozatává váló versenyző

A vélhetően az utolsó F1-es idényét futó pilóta 1994 óta a második, aki eltiltást miatt nem vehetett részt egy F1-es versenyen, ha Jacques Villeneuve speciális 1997-es kálváriáját is beleszámítjuk, akkor a harmadik. A Magnussen által említett különösen veszélyes szituációk eltiltással való büntetésénél a mérlegelést érné kritika, hogy valaki miért ússza meg az eltiltást, más pedig miért nem.

A The Race úgy tudja, ettől függetlenül a versenyzői eligazításokon már beszéltek a témáról, de az még nem jutott el addig a bizottságig, amely a szabályalkotással foglalkozik. Ez alapján benne van a pakliban, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a szisztémát, esetleg teljesen eltörlik vagy megváltoztatják. Utóbbi mellett az egyik érv az, hogy a rendszer bevezetése idején még nem 30 futamot rendeztek, mint manapság a sprintekkel együtt.

A versenyzők érdekvédelmi szervezetének egyik vezetője, George Russell rámutatott, nem szabad hagyni, hogy a necces szituációkra hajlamos pilóták kedve még jobban megjöjjön a vakmerő manőverekhez. „Példát kell mutatnunk a fiatalok bajnokságainak. Az F4, F3, F2 mezőnyének nem szabad hagyni, hogy a veszélyes vagy kiszámíthatatlan vezetést megússzák, tudniuk kell, hogy előbb-utóbb megbűnhődnek az ilyesmiért” – mondta.

A bukás bajnokai? – Így dobott el magától 7 konstruktőri címet is a McLaren 1998 óta