back to top
KezdőlapFormula 1Hamiltont már az idén láthatjuk a Ferrariban?

Hamiltont már az idén láthatjuk a Ferrariban?

-

A múltbeli példák és a Williams törekvései alapján nem elképzelhetetlen, hogy Lewis Hamilton már az idén bemutatkozzon a Ferrarinál.

Fernando Alonso, Pierre Gasly, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas. Ezekben a pilótákban egyaránt az a közös, hogy csapatváltásukat követően a legutóbbi három szezon utáni teszt valamelyikén bemutatkozhattak új munkaadójuknál – Alonso, Gasly és Hülkenberg 2022-ben az Aston Martin, az Alpine, illetve a Haas gárdájában, míg Bottas 2021-ben az Alfa Romeónál.

Fernando Alonso, Aston Martin, Abu-Dzabi, teszt, 2022
Alonso az abu-dzabi teszten 2022-ben az Aston Martinnal / Fotó: Pirelli

Persze mindez nem újkeletű, korábban is történt ilyesmi – a Renault például 2006 végén engedte el Alonsót tesztelni a McLarenhez –, és lehet, hogy az idén is fog. „Még meg kell egyeznünk a feltételekről a Ferrarival, mert 2024 végéig szerződésben áll velük, ugyanakkor remélem, hogy láthatom őt az autóban Abu-Dzabiban” – nyilatkozta James Vowles, a Williams csapatfőnöke egy hónappal ezelőtt a jövőre már a grove-i istállót erősítő Carlos Sainzról.

Nem ez lenne az utóbbi néhány évben az első eset, hogy a maranellóiak elengedik versenyzőjüket már a szerződésének lejárta előtt, hiszen 2018-ban Kimi Räikkönen is debütálhatott az Alfa Romeónál az év végi abu-dzabi teszten. Amennyiben Sainz is megteheti ezt, minden bizonnyal neki is szponzoroktól mentes sisakban és overálban, részben vagy egészben szponzormentessé tett autóval lesz lehetősége tesztelni, ahogy az ilyenkor megszokott.

Räikkönen első tesztje az Alfa Romeóval 2018 decemberében:

De vajon látunk más csapatváltókat is pályára lépni a szezonzáró után? Erről nyilvánosan egyelőre nem esett szó sem az Alpine-tól a Haashoz igazoló Esteban Ocon, sem a Mercedest a Ferrari miatt elhagyó Lewis Hamilton esetében, de bizonyára mindkettejük esetében felmerült már ez a lehetőség. Nyilván utóbbi bemutatkozása szólna igazán nagyot, és van is rá esély, még annak ellenére is, hogy a Mercedes és a Ferrari közvetlen riválisként aligha szívesen segíti a másikat, és „barterezni” sem lehet, hiszen a Ferraritól senki nem igazol át a Mercedeshez, legalábbis a pilóták közül. Toto Wolff és Fred Vasseur azonban közismerten jó barátságot ápol, Hamilton pedig tett annyit a Mercedesért az elmúlt 11 évben, hogy kiérdemeljen egy ilyen gesztust. Most már csak az a kérdés, hogy vajon létrejön-e a korai debütálás.

Leclerc reméli, Hamiltontól megtudja, hogyan kell bajnokságot nyerni