back to top
KezdőlapFormula 1Bottas összemérte a kerékpárt és az F1-et, utóbbi jött ki rosszabbul

Bottas összemérte a kerékpárt és az F1-et, utóbbi jött ki rosszabbul

-

Valtteri Bottas célba ért első világbajnoki kerékpárversenyén, ami előtt a Forma-1 és a Sauberjét meghajtó Ferrari-motor számára kevésbé hízelgő kijelentést tett.

Mint arról előzetesen írtunk, a finn versenyző a szokatlanul hosszú F1-es őszi szünetben megragadta a lehetőséget, hogy másik szenvedélyének, a kerékpárversenyzésnek a csúcsán is kipróbálja magát, hiszen áprilisban a Dél-afrikai Köztársaságban kivívta a jogot a murvás világbajnokságon való részvételre.

A versenyt 182 kilométeres távon, Belgiumban rendezték, a finn pedig a 35-39 éves korosztály mezőnyében mérethette meg magát, ahol a 232 rajthoz álló közül a 133. helyen ért célba.

A távot 5 óra, 40 perc és 4 másodperc alatt teljesítette, 37 perccel a kategóriát megnyerő Jo Pirotte, és közel egy órával az elitmezőnyben győztes Mathieu van der Poel mögött.

„Kemény volt, ahogy arra számítottam! – kezdte értékelését a nap végén Bottas. – Rengeteg résztvevő mellett az elején kicsit tolakodnunk kellett, amikor csak egy járható nyom volt a pályán, aztán öt kilométerrel a vége előtt helyre kellett hoznom egy defektet, de ezt leszámítva elégedett voltam a nyeregben töltött napommal.”

A finn a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által készített videóban némi összehasonlítást is végzett a Forma-1 és a kerékpárversenyzés között, ami úgy hangzik, mintha a szíve négykerékről fokozatosan a kettő felé húzná át.

„Azért szeretem a murvás bicikliversenyeket, mert számomra ez a teljes ellentéte a Forma-1-es versenyzésnek. Ilyen terepen tekerni nagyon más kihívás, mint egy versenyautót vezetni. És itt végre én vagyok a motor, ez az egyik oka, amiért szeretem.”

Dacára az elhangzottaknak, Bottas továbbra is versenyben van a jövőre még Ferrari-motorok által hajtott Sauber 2025-ös versenyzői üléséért – sőt, sajtóértesülések szerint ő is a legesélyesebb a Williams, valamint a McLaren által protezsált Franco Colapintóval és Gabriel Bortoletóval szemben. A finn negyedik szezonját kezdené meg a Sauberrel, ami az utolsó az Audi 2026-os beszállása előtt.

Semmi nem úgy volt Ricciardo távozása kapcsán, ahogy eddig gondoltuk?