16.5 C
New York
hétfő, október 7, 2024
KezdőlapFormula 1A McLaren leigazolta a kinevetett Ferrari-pilóta fiát

A McLaren leigazolta a kinevetett Ferrari-pilóta fiát

-

Újabb második generációs versenyző tett komoly lépést a formaautós versenyzés ranglétráján: Brando Badoer jó benyomást tett a McLarenre, az F1 aktuális élcsapata így felvette a 18 éves olaszt a versenyzői programjába.

A vezetéknév nem véletlenül lehet ismerős: Brando annak a Luca Badoernek a fia, aki az 1990-es években maga is Forma-1-es versenyző volt, noha kiscsapatoknál, a Lola, a Minardi és a Forti színeiben nem tudott maradandót alkotni. Egy szempontból mégis korának egyik legjobbjaként emlegették: 1997 és 2010 között a Ferrari tesztpilótájaként dolgozott, jelentős részben még azokban az időkben, amikor korlátozások nélkül folyhatott a privát tesztelés, így az olasznak elévülhetetlen érdemei vannak a Scuderia és Michael Schumacher sikerkorszakában is.

Luca Badoer aztán 2009-ben váratlan versenyzési lehetőséget kapott a csapattól, miután Felipe Massa a Hungaroringen megsérült, Michael Schumacher visszatérését pedig egy motoros baleset lehetetlenítette el: Valenciában és Spában ő vezethette a Ferrarit, ám mindkétszer az utolsó helyre kvalifikált, s a versenyeken sem tudott előrébb jutni. Gyengélkedését, szokatlan beállításait a versenyzési tapasztalat egy évtizedes hiánya okozhatta, teljesítményével pedig élcelődés tárgyává is vált a nyilvánosságban, így a hátralévő futamokra már nem ő, hanem Giancarlo Fisichella kapta meg a versenyzési lehetőséget.

Születésnapos az olasz, aki Schumacher helyett ugrott be a Ferrarihoz, majd nevetség tárgyává vált

A 2006-ban született Brando Badoer apja ferraris versenyeinek idején a harmadik életévéhez közelített, gyerekkorában pedig ő is belevetette magát a gokartozásba. Eredményeivel kivívta, hogy 2022-ben formautózásra válthasson, s hamarosan felkeltette a McLaren érdeklődését is.

Mint a csapat mostani közleményében elárulta, 12 hónappal ezelőtt opciós szerződést kötöttek Badoerrel, azóta közelről figyelték a teljesítményét, s egy év elteltével döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, felveszik a fiatal olaszt a McLaren versenyzőképző programjába.

Fotó: McLaren

Badoer az utóbbi három szezon során több juniorszériát is megjárt, idén a Formula Regional Európa-bajnokságnál tart, ahol a szezonzáró előtt az ötödik helyen áll a tabellán. Különös, hogy formaautóval még egyetlen futamgyőzelmet sem szerzett, bár a dobogós helyeket halmozza, idén a Formula Regionalban például öt egymást követő versenyen is második volt.

A mclarenes szerződés pedig magával hozta az újabb kategórialépést is, Badoer ugyanis 2025-ben, már a wokingi istálló támogatásával, a Prema színeiben az FIA F3-as bajnokságában versenyez majd – ahol egyik csapattársa egy másik ígéretes McLaren-növendék, Ugo Ugochukwu lesz.

A McLaren főnökének nincs jó híre az őket lassítani próbáló riválisok számára

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]