back to top
KezdőlapFormula 1Csak a mocskolódás – az FIA elnöke nem örül, hogy ez jutott...

Csak a mocskolódás – az FIA elnöke nem örül, hogy ez jutott neki osztályrészül az F1-ben

-

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke bosszankodik, amiért a szövetség szerinte nem részesül méltó bánásmódban, ami anyagi vonatkozásban sem testesül meg. Pedig szerinte minden sokat kaszál az F1-ből, csak ők nem.

„Sohasem kapunk elismerést, csak mocskolódást. Lehetetlen, hogy ne így legyen – mondta az Autosportnak. – Mindenki pénzt termel ki az FIA-ból, kivéve az FIA. Mindenki megkapja a részét a nyereségből, kivéve az FIA.”

Az autósport számos területét, így az F1 egészét felügyelő szervezet célja nem is a haszonszerzés, ez a sportág kereskedelmi jogait évekkel ezelőtt megkaparintó Liberty kitűzése. Az irányításuk alatt valóban érezhetően sokat javult az F1 helyzete és emelkedett a résztvevő csapatok értéke, ezt bin Szulajm sem tagadja.

„A Liberty Media remek munkát végezve alakította át a Forma-1 működését. Semmiképp sem változtatnék [a megállapodáson], ha visszarepülhetnék az időben, csak annyit próbálnék elérni, hogy mindkét oldal [az F1 és az FIA] egyenrangú legyen. Jó promóterek, nem ismerek senkit sem, aki ennyire rátermett lenne.” 

Mégsem lesz extra futam az idei F1-es szezon végén

Az FIA elnökét ugyanakkor zavarja, hogy támadások kereszttüzébe került az első éve végén, amikor Max Verstappen vitatott körülmények között szerezte meg az első vb-címét Lewis Hamiltont legyőzve, sokan rajta köszörülték a nyelvüket, amiért a versenyirányítás furcsa döntést hozott Abu-Dzabiban a futam utolsó perceiben.

Adrian Newey azt mondta, a brit média, élén a világ egyik vezető F1-et közvetítő tévécsatornájával, a Sky-jal, hajlamos a brit versenyzők riválisai, például Verstappen ellen hergelni a közvéleményt, ezzel a megállapítással bin Szulajm is egyetért.

„Sokszor bántak vele rosszul, de had ejtsek szót magamról is. A brit média bűnözőnek állított be, elítéltek – közölte. – Nem vádoltak semmivel, de betaláltak. Engem ez nem izgat, mert azért teszik, hogy jobban eladják magukat.”

Hamilton természetellenes útra tereli a kutyákat?