back to top
KezdőlapFormula 1Norris és Verstappen a pályán kívül haverok, a pályán ellenségek – működhet...

Norris és Verstappen a pályán kívül haverok, a pályán ellenségek – működhet ez a profi sportban?

-

Lando Norris idén először találta magát a világbajnokságért folyó csatában, és éppen az a Max Verstappen az ellenfele, akivel a pályán kívül is jól kijönnek. De vajon ez milyen hatással van az egymás elleni csatájukra?

A McLaren brit pilótáját többször érte az a vád az idei szezonban, hogy nem versenyez elég keményen, s ennek is betudható, hogy autójának fölénye ellenére hat versennyel a 2024-es szezon vége előtt még mindig 52 pont a hátránya a bajnokságban. Norris és Verstappen legkomolyabb idei csatája az Osztrák Nagydíjon ütközéssel zárult, amelyből a kieső brit jött ki rosszabbul – még ha most azt is mondja, hogy utólag úgy érzi, ő nyerte azt az összecsapást.

„Max alighanem a legkeményebb ellenfél a pályán, ő képes a legjobban átlátni az egyes versenyhelyzeteket. És segítségére van, hogy már négy-öt éve ott van az élmezőnyben, míg számomra ez még mindig elég új helyzet” – idézi a kettőjük idei harcáról nyilatkozó Norrist a The Athletic.

Az viszont kétségtelenül furcsa, és a profi sportot nem űzők számára nehezen is értelmezhető, hogy két ádáz rivális hogyan tud az autón kívül úgy haverkodni egymással, ahogy Norris és Verstappen teszik néha még otthon ülve, a közös szimulátorozáson keresztül is. De a McLaren pilótája szerint ez a magánéletben ápolt jó viszony és a munka során látott rivalizálás nem zárják ki egymást.

„Amint felveszem a sisakot, mindenkit utálok. Sokan arra következtetnek abból, hogy jól kijövök valakivel, vagy éppen videojátékozunk egymással, hogy az életben is a legjobb barátok vagyunk. De ez baromság.”

„Egyszerűen csak vannak közös érdeklődéseink, padelezni is szoktunk például. Emberként kedvelem Maxet, szerintem egy nagyon őszinte srác. De ez semmit nem befolyásol, amikor a pályán vagyunk.”

„Egyébként szerintem ha valakivel jóban vagyunk a pályán kívül, csak annál jobban le akarjuk őt győzni a pályán, vagyis pont fordítva van, mint azt az emberek gondolják. Azt hiszik, hogy ha haverkodunk, akkor a pályán is kedvesek leszünk egymással, ám ennek az ellentéte az igaz.”

Verstappen levédeti ikonikus mondását, amit már Norris is elcsent tőle