back to top
KezdőlapFormula 1Antonelli olyasmit vinne véghez a Mercedesszel, amit életében még senki

Antonelli olyasmit vinne véghez a Mercedesszel, amit életében még senki

-

Amióta Andrea Kimi Antonelli él, olasz versenyző még nem nyert Forma-1-es futamot. Pedig az ember azt hinné, hogy 2006 még nem is volt olyan régen.

„Egy álom lenne, ha sikerülne nyernem néhány versenyt. Persze nagyon nehéz lesz, hiszen minden csapat versenyképes autóval fog rendelkezni, de ez a célom. A dobogóknak is örülnék, de a legfőbb célkitűzés mégis az, hogy szállítsak pár győzelmet” – fogalmazta meg debütálóévére kilátásait Antonelli a Trentóban rendezett Sportfesztiválon, amiből az Autosport idéz.

Ha sikerülne valóra váltania álmát, és már 2025-ben legalább egyszer a dobogó tetejére állhatna a Mercedes új pilótája, azzal máris egy sor különlegességet érne el. Ő lenne ebben az évszázadban mindössze a harmadik versenyző Juan Pablo Montoya és Lewis Hamilton után, akik már a legelső szezonjukban futamot nyertek, egyúttal pedig visszajuttatná az F1-es győztesek közé Olaszországot.

A Ferrari hazája a Forma-1 egyik legfontosabb országa, ám versenyzői fronton hosszú ideje nincsenek kimagasló eredményei. Az ezredforduló két kiemelkedő olasz pilótája, Jarno Trulli és Giancarlo Fisichella együttesen is csak négy futamot nyertek, utoljára Fisichella a Renault-val a 2006-os Maláj Nagydíjon. Azt a versenyt a szezon elején, március 19-én rendezték, Antonelli pedig csak abban az évben később, augusztus 25-én született, és bár a pilóta még tinédzser, és az F1 történetének harmadik legfiatalabb versenyzőjeként fog debütálni Melbourne-ben, az eltelt közel két évtized mégis jól példázza, mekkora ínség van az autósportban csúcsán és annak közelében olasz tehetségekből.

Bemutatkozott a Mercedes új pilótája, és rögtön lefektetett egy fontos szabályt

„Késznek érzem magam az F1-re. A sebességet illetően szerintem nem lesz gond. Az egyedüli terület, amin még sokat kell dolgoznom, az a versenyhétvégék lehető legjobb kivitelezése, illetve a folyamatok megtanulása. Szóval még sok a tanulnivaló” – folytatta Antonelli, hozzátéve, hogy a Mercedestől hamarosan otthonra is kap egy kormányt, hogy memorizálja a gombok és kapcsolók elhelyezkedését.

Az olasz pilóta jövő évi ülését hosszú várakozás után szeptemberben erősítette csak meg a Mercedes, de Antonelli most rámutatott, ennek nem az időhúzás volt az elsődleges oka, hiszen a 2022-es autóval folytatott privát tesztelés során eleinte még akadtak kételyek a csapatban a felkészültségét illetően – de a július végi spái teszten aztán megérkezett az áttörés.

„A tesztek során lenyűgözte a csapatot, hogy milyen gyorsan megtaláltam az autó határait, hamar eljutva olyan köridőig, amit kértek tőlem. Egy dologgal azonban küszködtem: a versenytempóval. A spái teszt utolsó két napján azonban ezen a területen is jelentősen sikerült javulnom, ezzel pedig meggyőztem a Mercedest, hogy engem igazoljanak le” – árulta el.

A széles közönség előtti F1-es bemutatkozás az Olasz Nagydíj szabadedzésén aztán nem sült el jól, hiszen Antonelli pár kör elteltével a falban kötött ki a Mercedesszel, ez viszont persze már nem tántorította el a csapatot, sőt, itt is pozitívumként emelték ki, hogy pilótájuk pár kör alatt már a maximumot tudta kipréselni a számára új 2024-es autóval.

Antonelli jövőre George Russellhez csatlakozik csapattársként a Mercedesnél, hiszen Lewis Hamilton a Ferrarihoz távozik.

Antonelli balesete csak még inkább meggyőzte a Mercedest arról, hogy övé a jövő