back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen újabb dolgokat talált az F1-ben, amik hidegen hagyják

Verstappen újabb dolgokat talált az F1-ben, amik hidegen hagyják

-

A Red Bull nyári visszaesése, amely óriási fordulatot hozott a bajnokságok alakulásában, számos találgatásra adott okot, Max Verstappen azonban csak furcsán pislog a bennfentesek és a szélesebb nyilvánosság bizonyos elméletein.

Verstappen a júniusi Spanyol Nagydíjon győzött utoljára, miközben a McLaren fokozatosan a mezőny vezető erejévé lépett elő. A wokingiak valóban látványosan fejlődtek a szezonkezdet óta, de a tény, hogy a Mercedes és a Ferrari is képes volt a győzelemre az utóbbi hónapokban, inkább azt a vélekedést tűnik megerősíteni, hogy egy ponton, talán a rossz irányba vitt fejlesztések következtében a Red Bull veszített is a tempójából.

Az egyik ezzel kapcsolatos elmélet, hogy a csapat egy a Motorsport Világtanács nyári ülésén meghozott szabályváltoztatás áldozata lett, az ott elfogadott technikai direktíva ugyanis megtiltotta az aszimmetrikus fékek használatát, vagyis azt, hogy az autó egy tengelyén ne egyenlően ossza meg a fékerőt egy csapat. A rossznyelvek szerint ugyanis a Red Bull ennek a trükkös rendszernek köszönhette a többiekkel szembeni előnyét, ez a hivatalosan a 2026-os szabályok érdekében hozott, de az idei évre is bevezetett módosítás pedig valójában a címvédő csapat visszafogását szolgálta, akik a tavalyi egész éves dominancia után az idei szezont is kezdték unalomba fullasztani a fölényes győzelmeikkel.

Így kreáltak világszerte főellenséget előbb Vettelből, majd Verstappenből

„Az emberek folyamatosan előjönnek mindenfélével. Elég bizarrnak tartom, hogyan merülnek fel bizonyos dolgok, de ez már csak így megy – idézi az Autosport Verstappent, miután prezentálták számára a fenti teóriát. – Én általában elengedem őket a fülem mellett. Tíz éve vagyok az F1-ben, és már nem pocsékolom az időt ilyen történetekre. Egyébként is alig olvasok F1-gyel kapcsolatos híreket. Persze előfordul, hogy ráakadok valamire, vagy valaki felhívja a figyelmem arra, hogy ki mit mondott. De mindig is azt tartottam, hogy az emberek nyugodtan gondolhatnak azt, amit csak akarnak, engem viszont ez nem érdekel, nem pazarlom rájuk az energiát.”

A hollandról köztudott, hogy igyekszik mellőzni F1-es ténykedéséből mindenféle sallangot, maga nem hajlandó elmerülni a paddockbeli szóbeszédek és csatározások forgatagában – ebben Szingapúrban is csak tüntetőleg tett kivételt, amikor az FIA káromkodási szabályai miatt nem volt hajlandó érdemi válaszokat adni a sajtótájékoztatón, amivel szokatlan módon a versenyautón kívül is magára irányította a figyelmet.

Verstappen azonban ahhoz továbbra is mereven ragaszkodik, hogy más csapatok formáját, ügyeit nem kommentálja, és így nem tudja hova tenni azt sem, hogy sok rivális a Red Bull viharos belügyeivel foglalkozik az idei évben. Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója nemrég a csapat destabilizált helyezéről és a mérgező légköréről beszélt.

„Akik ilyesmiket mondanak, jobban tennék, ha csak a saját csapatukra figyelnének. De ezt nem Zak Brownnal kapcsolatban mondom, mindenkire érvényes. Az embereknek magukra kellene koncentrálniuk, én is ezt teszem” – szögezte le Verstappen, hogy továbbra sem mutat hajlandóságot a pszichológiai játszmákra.

Verstappen belebegtette: ha ez így folytatódik, visszavonul