16.5 C
New York
szerda, október 16, 2024
KezdőlapFormula 1Leclerc-t az időmérők valaha volt legjobbjának tartja legközelebbi kollégája

Leclerc-t az időmérők valaha volt legjobbjának tartja legközelebbi kollégája

-

A Charles Leclerc mellett a Ferrarinál coach szerepében dolgozó Jock Clear szerint téves azt állítani, hogy a monacói pilóta gyenge lenne a versenyeken – csak azért tűnhet így, mert az időmérős tempója tartozik a Forma-1 történetének elitjébe.

Szembetűnően nagy eltérést láthatunk Leclerc két legfőbb eredményességi mutatójában, hiszen eddigi F1-es karrierje során 26 pole-pozíciója mellett még csupán 7 alkalommal győzött. Nem mondható ugyan, hogy ez a legnagyobb különbség a két szám között a jelenlegi mezőnyben, hiszen Max Verstappennek 40 pole-ja mellé társul 61 győzelem, de az arányokat tekintve mégis Leclerc-nél billen el a mérleg kirívóan az egyik irányba.

Ezzel persze a monacói pilóta magára rántotta azt a renomét, hogy a versenyeken hiányzik belőle az az átütő erő és következetesség, ami egy világbajnokság megnyeréséhez mindenképpen szükséges, ám a Ferrarinál Leclerc segítőjeként dolgozó tapasztalt mérnök, Clear szerint ez az állítás távol áll a valóságtól.

„Az évek során sikerrel betonozta be időmérőmenő hírnevét, és két-három évvel ezelőtt még sokan olyasvalakiként jellemezték őt, aki a versenyeken közel sem olyan erős, mint az időmérőkön. De ez nem helyes, egyszerűen csak nagyon-nagyon jó az időmérőkön” – mondta az F1 Nation podcastben.

Megszólalt a Ferrari-rajongó, aki lebuktatta a McLarent és beleavatkozott az F1-es szezonba

„Őszintén úgy gondolom, hogy ő a legjobb kvalifikáló, akit valaha láttunk. Persze nehéz őt összemérni akár már Michaellel [Schumacher] és Mikával [Häkkinen] is, de biztos vagyok benne, hogy ő a legjobb. És Monzában láthattuk, hogy a versenyeket is képes kivételesen jól lehozni. Amikor minden együtt áll, hozza az eredményeket.”

Clear szerint bőven megvan Leclerc-ben a világbajnokság megnyeréséhez szükséges összeszedettség – aminek Helmut Marko nemrég éppen az ellenkezőjét nyilatkozta –, és elsősorban a Ferrari egysége, felkészültsége okolható amiatt, hogy még nem kapta meg erre az esélyt.

„Charles még nem volt ebben a helyzetben. Vagy mondhatjuk 2022-re, hogy a Ferrarinak valós esélye volt a világbajnoki címre? – vetette fel Clear. – Mivel egy pillanatban 40 pontnyi előnyünk is volt, jogos azt állítani, hogy igen. Ám csapatként még nem álltunk készen erre, és a Red Bull legyőzött minket a fejlesztési versenyben az év végére. Charles is tudna mondani dolgokat, amik nem működtek világbajnokhoz méltó szinten. És éppen ez a lényeg, mert nem is leszünk világbajnokok, amíg a teljes csapat el nem éri ugyanazt a szintet.”

„Nem helyes azt mondani, hogy a Mercedes csak azért nyert annyi bajnokságot, mert övék volt a legjobb autó. Övék volt a legjobb minden. És ugyanez igaz volt Maxre és a Red Bullra az elmúlt három évben. Amikor mi is előállunk egy olyan autóval, amellyel harcolni lehet a bajnoki címért – aminek szerintem már a közelében vagyunk – akkor Charles is szállítani fogja az eredményeket.”

Leclerc reméli, Hamiltontól megtudja, hogyan kell bajnokságot nyerni

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]