back to top
KezdőlapFormula 1Kiderült, milyen hajnali pszichológiai terrorral tartja sakkban versenyzőit a Red Bull

Kiderült, milyen hajnali pszichológiai terrorral tartja sakkban versenyzőit a Red Bull

-

Az F1-es mezőnybe való hétvégi visszatérésre készülő Liam Lawson korábban nem hallott részletességgel mesélt arról, milyen kíméletlen módszerrel gyakorol nyomást a Red Bull pilótaprogramjának tagjaira Helmut Marko.

A Red Bull tanácsadója még 81 évesen is az istálló juniorprogramjának legfőbb mozgatórugója – amióta az csapat megérkezett az F1-be, komoly beleszólási jogköre van abba, ki megy és ki marad a kegyetlenségéről híres, második esélyt ritkán adó pilótakeretben. Marko az, aki szezon közben sem ódzkodik attól, hogy cserélgesse a pilótáit, miközben a többi istálló jóval türelmesebb, de legalábbis kevésbé reakciós az alulteljesítő versenyzőivel szemben. Persze nem jelenthető ki, hogy hibás lenne a markói út, hiszen a nevelőprogram több futamgyőztest, Sebastian Vettel és Max Verstappen révén pedig két többszörös világbajnokot is kitermelt – utóbbi esetében pedig a szezonközi helycsere is igencsak jól működött, hiszen a holland első Red Bull-os versenyét rögtön megnyerte 2016-ban Barcelonában.

Marko korai telefonhívásainak már van hírük, a program néhány pilótája korábban említést tett már arról, hogy a főnökük igencsak szokatlan időpontot választ arra, hogy a fejükre olvassa aktuális hibáikat. Lawson, aki szintén egy szezonközi döntés nyomán veszi át Austintól a juniorcsapat, az RB pilótaülését Daniel Ricciardótól, most az F1 Nation podcastban minden korábbinál többet árult el arról, mi is hangzik el ezen beszélgetések során.

„A legnehezebb részt akkor éljük meg, amikor még nagyon fiatalok vagyunk. Számomra ez 16-17 éves koromban jött el, amikor egyik pillanatban még juniorcsapat nélkül, csak az új-zélandi segítőimre hagyatkozhattam, majd a következőben már a Red Bull programjának része voltam, és első alkalommal kellett megbirkóznom azzal a nyomással, amit a szakma veteránja, Dr. Helmut Marko helyezett rám. Ezt nagyon nehezen viseltem. És igazából még azóta is ugyanez a helyzet” – ismerte el a most 22 éves új-zélandi pilóta, aki 2019-ben került be a programba.

Fotó: Peter Fox/ Getty Images / Red Bull Content Pool

„Általában reggel hat órai telefonhívással kezdődik. Majd olyanokat mond, hogy »jobban kell teljesítened, mert ha a következő hétvégén sem leszel jobb, akkor bajba kerülsz«. Ez alapvetően azt jelenti, hogy versenyeket kell nyernünk. És amikor egy futam rosszul sikerül, akkor jön, hogy »ha ez így folytatódik, nincs jövőd a csapatnál«.”

Az embert a munkahelyén huzamosabb ideig érő ilyen megnyilvánulásokat a szakzsargon is pszichológiai terrornak nevezi, a jelek szerint azonban Lawson némi Stockholm-szindróma tüneteit is mutatja, hiszen az interjú folytatásában már köszönetet mondott verbális bántalmazójának.

„Noha ez egészen kíméletlen, de mégis őszintén hálás vagyok Helmutnak, hogy végig ilyen nyomás alatt tartott, hiszen most megérkeztem a Forma-1-be, ami már önmagában hatalmas nyomással jár. Ha nem tapasztaltam volna meg ezt már nagyon fiatal korom óta, akkor nem hiszem, hogy most meg tudnék, vagy a tavalyi beugrásom során meg tudtam volna birkózni ezzel a nyomással. Ehhez szükség volt erre a Helmuttal eltöltött öt évre” – fogalmazta meg meglátásait a tavaly Ricciardo helyét öt nagydíjat már eltöltő Lawson.

Bár a hétvégi USA Nagydíjon rögtön nehezített pályán kell bizonyítania főnökei előtt, hiszen megörökölt motorcserés rajtbüntetéssel tér vissza a mezőnybe, ám valamennyi türelem most biztosan lesz vele szemben: a szezont már biztosan befejezheti az RB-vel, és nem titok, hogy Marko és Christian Horner mérlegelik annak lehetőségét, hogy Lawson szükség esetén a Red Bullba is fellépjen. Ez pedig, ahogy a csapat pilótákkal való sáfárkodásait már jól ismerjük, a szerződések hosszától függetlenül tulajdonképpen bármikor megtörténhet.

Lesajnáló véleményt mondott Norrisról és Leclerc-ről a Red Bull vezetője