back to top
KezdőlapFormula 1Hihetetlen, de a McLarennek pár éve majdnem ki kellett vonulnia az F1-ből

Hihetetlen, de a McLarennek pár éve majdnem ki kellett vonulnia az F1-ből

-

Zak Brown a 2010-es évek második felében lett csúcsvezető a McLarennél, és nagyon sötét időszakból kellett kivezetnie a csapatot.

Mostanában bár ha nem is a legszebb napjait idézi, többnyire azért szépen tündököl a McLaren, például ismét jó esélyük van rá, hogy 1998 után először megnyerjék a konstruktőri bajnoki címet. A legutóbbi hondás korszak emlékei azonban máig élnek bennük és bennünk, és a pályán mutatott szörnyű teljesítménynek a gazdasági hatásai sem maradtak el.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy Brown egy interjúban elárulta, nem sok választotta el őket attól, hogy fel kelljen számolni az F1-es istállót. „Úgy érkeztem meg, hogy nem tudtam, milyen rossz a helyzet. Úgy nőttem fel, hogy a McLaren misztikus volt, és úgy voltam vele, csak nem lehet annyira rossz a helyzet” – mondta a New York Times-nak.

„Azonban a csapat a legrosszabb évét futotta a McLaren történelmében, alig volt felirat az autón, a szponzoroktól érkező összegek rekord alacsony szintre süllyedtek, nem akartak nálunk vezetni versenyzők, a stáb kiábrándult, nem volt vezetője. Sok hibáztatás zajlott, összeesküvés-elméletek születtek, hiányzott a bizalom. Ettől eltekintve azonban minden nagyszerű volt!”

A McLaren egy évvel előrébb jár, mint gondolta

„Világos, hogy irányt vesztettünk, ezért alakultak rosszul az eredmények, ezért alakult ki káosz, negativitás. Időbe telt, mire ezt helyrehoztuk és változtattunk.”

„Amikor elkezdtem a munkát, évente több mint 100 millió fontot vesztettünk. Védőhálót tettem a csapat fölé azzal, hogy azt mondtam, minden nagyszerű, de nem volt minden az. Komoly pénzügyi gondjaink voltak, eltűntek a szponzorok, számottevően csökkentek a bevételek a pénzdíjakból. Majdnem fel kellett számolni az üzletet, egy-két hónap választott el minket ettől.”

Utóbbihoz már a koronavírus-járványnak is köze volt, amit a McLaren úgy vészelt át, hogy embereket bocsátott el és a vagyona egy részét értékesítette. Brown azt mondta, az elmúlt években már nyereséges volt a csapat.

A McLaren főnökének nincs jó híre az őket lassítani próbáló riválisok számára