back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull módosít az autóján a csalással kapcsolatos vádak miatt

A Red Bull módosít az autóján a csalással kapcsolatos vádak miatt

-

Az USA Nagydíj előtt kirobbant hasmagasság-állítós botrány fejleményeként a Red Bull módosítani fog az autóján annak érdekében, hogy ezentúl ne merüljön fel a szabályszegés lehetősége. Ám ezt legkorábban a Brazil Nagydíjra teszi meg.

Miután a Red Bull elismerte, hogy van a hasmagasságot a pilótafülkéből állítani képes eszköz az autójában – majd hozzátette, hogy a kocsi teljesen összeszerelt állapotában ehhez ugyanakkor nem lehet hozzáférni –, az energiaitalos istálló az FIA-val együttműködve azon dolgozik, hogy úgy módosítson az RB20-ason, hogy ezzel biztosítsa a szövetséget arról, hogy a jövőben akarva sem tudna ilyen állításokat elvégezni parc fermé-körülmények alatt, azaz az időmérő edzés és a verseny között.

18-ból 17 futamon csalhatott a Red Bull, de az is lehet, hogy teljesen ártatlan

Miután több csapat is aggodalmát fejezte ki az FIA felé amiatt, hogy szerintük a Red Bull ezzel az eszközzel észrevétlenül állíthatja az autója elülső hasmagasságát akkor, amikor az tilos, az FIA változtatott az ellenőrzési folyamatain, és közölte, hogy adott esetben akár plombát is alkalmazhat a szabályok betartatásához. Mindeközben a Nemzetközi Automobil Szövetség azt is világosan közölte, hogy nincs bizonyítéka arra, hogy a Red Bull bármikor is illegális változtatásokat eszközölt volna.

A szigorított ellenőrzés azonban nem elég, az FIA ugyanis a Red Bull-lal megegyezett abban, hogy a csapat változtat az autóján úgy, hogy azzal garantálja, hogy a jövőben fel se merülhessen szabálytalanság. Ehhez a címvédő módosít az RB20-ason a szóban forgó területen, az Autosport saját forrásaira hivatkozva ugyanakkor arról ír, hogy ezt a módosítást nem lehet azonnal elvégezni, mert a hasmagasság-állításhoz használt szerkezet bonyolult helyen van az autóban, ezért a változtatásokkal a november eleji Brazil Nagydíjra készülhetnek el. Ez azt jelenti, hogy Austinban és Mexikóban még csupán az FIA szigorúbb ellenőrzése akadályozza meg a Red Bullt a tiltott időben történő használatban.

Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Maga a szerkezet egyébként nem bonyolult, azt egy szerelő a megfelelő szerszámmal csavarva változtathat a hasmagasságon. A különlegességét az adja, hogy a többi csapat szerkezetével ellentétben a Red Bullé a pilótafülkéből is elérhető, azaz külső szemlélő számára nem látható módon is lehet állítani. A bikások persze ragaszkodnak ahhoz, hogy semmit sem rejtegetnek, hiszen egyébként is fel kell tölteni az FIA szerveire a terveket, amelyeket az összes csapat szabadon megnézhet.

Ugyanakkor a riválisok gyanúja is érthető, hiszen az időmérő és a futam között a csapatok az FIA felügyelete mellett dolgozhatnak az autón – például engedéllyel kicserélhetnek sérült alkatrészeket –, ezen munka során pedig a Red Bull úgy állíthatja az autója hasmagasságát, hogy az ne legyen nyilvánvaló az FIA ellenőrének.

A Red Bullt váratlan személy védte meg: Hamilton