back to top
KezdőlapFormula 1Visszaesett a McLaren? Lehet, de felfedték Norris rejtett hibáját

Visszaesett a McLaren? Lehet, de felfedték Norris rejtett hibáját

-

A McLaren versenyzői, Lando Norris és Oscar Piastri az elmúlt hónapok legszerényebb teljesítményét hozták össze az austini sprintidőmérőn.

Az előző hónapokban sokszor volt turbulens az erősorrend a mezőny elején, de a McLaren rendszerint a leggyorsabbnak tűnő csapatok egyike volt, még ha az eredményekben ez nem is mindig mutatkozott meg. Az Egyesült Államok Nagydíjának első időmérőjén azonban Norris és Piastri sem remekelt, előbbi a 4., utóbbi a 16. pozícióban várja a magyar idő szerint szombat este 21:00-kor kezdődő sprintfutamot.

Ezzel párhuzamosan Max Verstappen és a Red Bull erőre kapott, így az utolsó hat nagydíjra fordulva megtörni látszik Norris felzárkózása a bajnoki címért vívott csatában. „Bizonyos szemszögből még örülök is a 4. helynek, mert sokkal rosszabb helyen is végezhettem volna. Sokkoló volt a köröm. Nem volt szörnyű nap, rosszabbul is alakulhatott volna, vagy jobban is” – mondta a brit.

„Szerintem a tempónk alapján ott végeztünk, ahol megérdemeltük. Megpróbálok előrébb furakodni, de fogalmam sincs, mennyit sikerülhet.”

„Ízléstelennek” tartja a McLaren főnöke Marko Norrisról tett megjegyzéseit

Wéber Gábor ugyanakkor a Facebook-oldalán rámutatott, hogy a britnek is volt sansza a pole pozícióra, csak elkövetett egy szokatlan hibát: az M4 Sport kommentátora a telemetriai adatok alapján észrevette, hogy Norris a padlógázas 16-os számú íven „a bal mutatóujjával a kormányszarv mögött babrált és véletlenül visszaváltott egy fokozatot a padlógázas jobbosban, amivel 12500-as fordulat fölé forgatta a motorját, egy pillanatra megtorpantva a gyorsulást. Emiatt az addigi 0,054 másodperces előnyéből a kanyar végére 1 tizedet elbukott, ráadásul a ritmusa is szétesett, így az utolsó két kanyart sem vette már ideálisan.”

Piastri alapvetően jónak értékelte a körét, csak az utolsó szektorban elkövetett néhány hibát, ezért Norrishoz képest kevésbé pesszimista. „A többiek kicsit erősebbnek látszanak, de majd meglátjuk. Részesei vagyunk a küzdelemnek, nem óriási a lemaradásunk, csak talán kicsit nehezebb lesz a dolgunk, mint néhány korábbi versenyhétvégén” – mondta.

A McLaren abban bízhat, hogy a sprintfutam és az addigi tapasztalatok alapján jobban gatyába rázza az autót a vasárnapi versenyre, valamint annak időmérőjére.

Hihetetlen, de a McLarennek pár éve majdnem ki kellett vonulnia az F1-ből