16.5 C
New York
kedd, október 22, 2024
KezdőlapFormula 1A Honda búcsúzóul még noszogatja a Red Bullt, hátha belöki a védencei...

A Honda búcsúzóul még noszogatja a Red Bullt, hátha belöki a védencei karrierjét

-

A Red Bull utánpótlásáról sok szó esett az elmúlt hónapokban, és a Honda megpróbálja fentebb segíteni a ranglétrán a két japán pilótáját, Cunoda Jukit és Ivasza Ajumut.

Sergio Pérez és Daniel Ricciardo küszködése során gyakran felmerült a kérdés, hogy a Red Bull tehetséggondozásának gyémántbányája kiapadt-e, erre Liam Lawson állandó versenyzőként nyújtott teljesítményével kaphatunk majd választ. A vízben fuldoklós kisgyerekes-elsüllyedt csontvázas mémen Lawsont megfeleltethetjük a kiemelt figyelmet kapó jövevénynek, Cunoda Jukit pedig a kapálózó, idősebb testvérnek, aki jövőre már az ötödik szezonját futja majd az RB-nél, ami példátlan, miközben csak mérsékelten lehetett úgy tekinteni rá, hogy ő fog lehetőséget kapni, ha esetleg Pérezt idő előtt kirúgná a Red Bull.

Meglepően hangozhat, de Cunoda még fiatalabb korában sem, sohasem vezette a Red Bull autóját valamilyen teszt keretében, miközben vannak olyanok, akik hiába nem versenyeztek még az F1-ben, a fiataloknak kiírt tesztelési kötelezettség miatt már megtették ezt. A Honda ezen akar változtatni, mert bár 2026-tól az Aston Martin motorszállítója lesz és véget ér a gyümölcsöző együttműködése a Red Bull-lal, nem akarja elengedni a japán kezét.

„A célunk vele az, hogy ülést kapjon a Red Bull Racing színeiben [vagyis az első számú csapatnál]. Úgy gondoljuk, megvan hozzá a tehetsége. A csapat dönt, de a partnerükként kifejezetten kértük, adjanak esélyt Cunoda számára vezetni és tesztelni a Red Bull autóját” – idézte az Autosport Watanabe Kodzsit, a Honda versenyzési részlegének egyik vezetőjét.

„Legalább lehetőséget akarunk neki, hogy megmutassa a képességeit. Erről beszéltem közvetlenül Christian [Hornerrel] is, aki nem zárt ki semmit sem. Még nem született döntés.”

Cunoda szerint igazságtalan lenne, ha nem ő kapná meg Pérez ülését

„Ha minden jól alakul, megismerik Cunoda képességeit, és úgy hiszem, akkor 2026 után is a Red Bullnál maradhat és bajnoki címekért küzdhet.”

Egyúttal az F2-es iskolát már kijárt Ivaszát is be kívánják juttatni az F1-be, erre nyilván az RB-nél lenne mód. A másik japán fiatal jelenleg a Super Formulában verseng, miután az F2-ben egy-egy 4. és 5. helyet szerzett az összetettben, és Lawson utódjának próbálják beprotezsálni, vagyis a Red Bull tartalékversenyzőjének.

„Utána az lesz a cél, hogy állandó helyet kapjon a mezőnyben. Többféle lehetőségről egyeztettem róla [Helmut] Markóval, többek között arról, a karrierjében milyen lépésre lesz szükség. Az egyik lehetőség az, hogy az összes F1-es futamra elutazik tartalékpilótaként, ahogy Lawson tette, a másik az, hogy folytatja a versenyzést a Super Formulában. Nekem az a véleményem, hasznosabb számára, ha folytatja az aktív vezetést” – mondta a Honda vezetője.

Ivasza a Super Formula kilenc futamból álló bajnokságának utolsó két fordulója előtt a 4. helyen áll, és reális esélye nincs előrébb lépni a tabellán. Ez a teljesítmény azonban elegendő lehet ahhoz, hogy továbbra is F1-es jelöltként tekintsenek rá a Red Bull főnökei, hiszen korábban Pierre Gasly és az említett Liam Lawson is csak két pozícióval előrébb, azaz ezüstérmesként  végzett a nívós bajnokságban, mielőtt előléptették az F1-be.

Itt a magyarázat, miért kizárt, hogy csalt a Red Bull a hasmagasággal

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]