back to top
KezdőlapFormula 1Kivételezni fognak az Audival az F1 új korszakának kezdetén

Kivételezni fognak az Audival az F1 új korszakának kezdetén

-

Először a BBC írt róla, majd az FIA részéről is megerősítették, hogy az Audi F1-es csapatára más összeg fog vonatkozni 2026-tól a költségvetési keretnél, mint a többi istállóra.

És hogy mi az oka a kivételezésnek az Audival? Az eddig Sauber néven futó csapat már eddig is panaszkodott, hogy versenyhátrányba került a költségvetési keret bevezetésével, mert a központja Svájcban található, és ott 35–45 százalékkal magasabb a bérek, mint Angliában vagy Olaszországban, ahol a többi F1-es csapat működik. Ez pedig ahhoz vezet, hogy kevesebb pénzük marad a fejlesztésre, mint a riválisoknak, Mattia Binotto ennek mértékét 20 millió dollárra taksálta. Az F1 három élcsapatánál az átlagkereset 90 ezer font, a Saubernél 125 ezer font, miközben utóbbi a mezőny sereghajtójává vált, vagyis az OECD adataiban megjelenő bérkülönbségek egybevágnak az F1 munkaerőpiacával.

Ennek feloldásának szükségességét belátták a legmagasabb szinten, s bár a konkrét extra keret nagysága még nem ismert, az FIA egyik vezető szakembere, Nikolasz Tombazisz kijelentette, hogy meghallgatásra talált a Sauber régóta hangoztatott panasza.

„A szövetségnek kell biztosítania az igazságos feltételeket. Nyilvánvalóvá vált, hogy egyes országokban jóval magasabbak a bérek és a megélhetési költségek, mint máshol, ezt én magam is látom, mert Genfben élek. Amikor bemegyek a szupermarketbe, látom ezt” – mondta az FIA együléses autókért, így az F1-ért is felelős szakmai igazgatója.

Még egy alapvető dilemmára sem látja a megoldást Binotto az Audinál

„Egy ilyen magas munkaerőköltségű országban működő csapatnál így 30-40 százalékkal kevesebb alkalmazott foglalkozik az autóval, amit nagyon igazságtalannak érzünk.”

Az FIA nem akarja, hogy az Audi emiatt máshova költöztesse a főhadiszállását, ezért avatkoznak be a szabályokba. A rájuk vonatkozó pontos összeg meghatározása decemberben várható.

Eközben a többi csapat is magasabb összegből gazdálkodhat majd, mint eddig, 215 millió dollárra fog nőni a limit az eddigi 150 millió alatti összegről. Az elmúlt években végbemenő jelentős infláció miatt reálértéken az új plafon alig lesz magasabban az eddiginél – a költségvetési keretre vonatkozó szabályok kialakítása ugyanis a 2022-es árrobbanás előtt történt.

Bottas az Audi castingjáról: Én lennék a legjobb választás