back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton nagylelkű felajánlást tett a borzasztó időmérő után, de a Mercedes nem...

Hamilton nagylelkű felajánlást tett a borzasztó időmérő után, de a Mercedes nem fog élni vele

-

A Mercedes jelentősen visszaesett az USA Nagydíj időmérő edzésére, ráadásul nemcsak a tempó hiánya, hanem George Russell új fejlesztéseket kukázó balesete is sújtja őket.

Miután a pénteki sprintidőmérőn még a sprint pole pozíciójáért harcolt, szombaton ettől már nagyon messze volt a Mercedes, és az USA Nagydíj kvalifikációján csak a 6. (George Russell) és a 19. helyet (Lewis Hamilton) szerezte meg. A hétszeres világbajnok ráadásul már a Q1-ben búcsúzott, ami legutóbb az idei Kínai Nagydíjon esett meg vele (akkor 18. lett), miközben a mostani az eddigi legrosszabb időmérős eredménye ebben az évben. George Russell ezzel szemben eljutott a Q3-ig, ám ott összetörte az autóját, amivel kukázta az Austinba elvitt fejlesztéseket.

A Q1-ben Hamilton és Russell is utolsó mért körével volt kénytelen bebiztosítani a továbbjutását, ami csak utóbbinak sikerült, miközben Hamilton a második szektorban hibázott és fél másodpercet kapott a csapattársától, végül pedig csak Csou Kuan-jünél tudott jobb időt elérni. Az időmérő után a 39 esztendős pilóta elmondta, hogy gondjai már a sprint felvezető körében elkezdődtek (amikor furcsa hangot jelentett az autó eleje felől, de a Mercedes akkor az adatokban nem látott semmit), és bár a csapat megtalálta a probléma forrását az időmérő előtt, az autójának egyensúlya csapnivaló volt a kvalifikáción.

Hamilton Q1-es búcsúja (Austinban az eddigi 11 itteni szerepléséből még soha nem indult az 5.-nél rosszabb helyről):

„Eléggé borzasztó volt. Pénteken az autó nagyszerűnek érződött, úgyhogy nyilván igazán optimista voltam a mai nappal kapcsolatban. [A sprinten] valami elromlott az első felfüggesztésben, szó szerint ahogy elindultunk a felvezető körre, és a verseny alatt azzal kellett küzdenem. Rájöttek, hogy mi az, újjáépítették az autó elejét, de az időmérőn egy nagy zűrzavarnak érződött” – nyilatkozta Hamilton, aki a Sky Sports-nak elmondta: „Valószínűleg a bokszutcából kellene rajtolnunk, mert máskülönben sehová nem fogok eljutni onnan, ahol vagyok. Nagyon következetlen volt az egyensúly és nem volt tapadás.”

Hamilton egy helyet egyébként nyerne, mivel Liam Lawson 60 helyes rajtbüntetéssel néz szembe, de így is csupán a 18. helyről indulhatna, így valószínűbb a bokszutcai rajt.

Oda az új fejlesztési csomag fele

A Mercedes eközben nem csak világbajnokának helyzete miatt néz szembe nehéz USA Nagydíjjal, hanem amiatt is, mert az új fejlesztési csomag egy részét Russell a Q3 végén sikeresen kukázta, amikor nekiment a falnak. Lévén az új elemekből csak annyi készült el, hogy mindkét pilótának mindenből legyen egy, Russell összetört alkatrészeit nem fogják tudni pótolni a futam előtt, így minden bizonnyal vissza kell váltani a korábbi specifikációra.

Normál esetben ez automatikusan bokszutcai rajtot érne, ám a sprinthétvégén más szabályok vannak érvényben, így a Mercedes büntetlenül cserélhet akkor, ha valóban az a csere oka, hogy ugyanabból a specifikációból nem áll rendelkezésre több, illetve a felhelyezett specifikációt már használták legalább egy időmérőn vagy versenyen.

A baleset:

Russell az időmérő után elárulta, hogy a balesete miatt Hamilton felajánlotta, hogy az autójáról tegyék át az új fejlesztéseket Russellére, de ezzel nem fognak élni. „Jelenleg az új elemek miatt aggódunk. Vissza kell térnünk a korábbi specifikációhoz. Lewis kedvesen felajánlotta az ő elemeit, de nem fogunk cserélni. Nem tudom, hogy mi lesz, de jelenleg emiatt aggódunk a legjobban” – mondta a Mercedes fiatalabbik britje.

Hogy miért nem lesz csere, arra az Autosport szerint az a magyarázat, hogy túl nagy munka lenne Hamilton és Russell autóját is újjáépíteni.

Russell sem érti

Ami a Mercedes péntekről szombatra eltűnő tempóját illeti, arra Russellnek sincs magyarázata, ugyanakkor nem újkeletű problémáról van szó. „A szezon során az autó bármikor a megfelelő tartományba kerül, pole pozíciókért és győzelmekért harcolunk. Pénteken mindketten harcban voltunk a pole-ért, ma pedig majdnem mindketten kiestünk a Q1-ben (Russell azért messze volt ettől, hiszen a 4. helyen jutott tovább, 6 tizedre az első kieső helytől – a szerk.). Igazán nyomtam neki az utolsó körben, végül pedig olyan teljesítményt akartam kisajtolni az autóból, amit nem lehetett, ennek pedig megfizettem az árát. Egyszerűen csak csalódott vagyok magam miatt, mert mindenki olyan keményen dolgozott a fejlesztéseken, és ez most megy a kukába.”

„Nincsenek válaszaink, mert folyton ebben a helyzetben találjuk magunkat. Arról van szó, hogy az autó miként használja a gumikat. A hőmérsékletekről, apró változtatásokról, a szélről. Egész szezonban ez megy, a régi és az új fejlesztésekkel is. Vagy ott vagyunk az elejében, vagy 5-6 tizeddel le vagyunk maradva” – összegezte a csapat helyzetét.

Kivételezni fognak az Audival az F1 új korszakának kezdetén