back to top
KezdőlapFormula 1Az idiótázó Alonso megfenyegette riválisát – „Az ő karrierje a tét, nem az...

Az idiótázó Alonso megfenyegette riválisát – „Az ő karrierje a tét, nem az enyém”

-

Nem tetszett Fernando Alonsónak, ahogyan Liam Lawson versenyzett ellene az USA Nagydíj sprintjén, amit rögtön az új-zélandi pilóta tudomására is adott. Lawson viszont nem igazán érti, hogy a kétszeres világbajnoknak mi a baja.

Fernando Alonso és Liam Lawson valószínűleg nem lesznek egyhamar barátok, legalábbis az alapján, ahogyan a 43 esztendős veterán beszélt a Daniel Ricciardót váltó új-zélandiról. Az Aston Martin spanyolját az húzta fel, ahogyan Lawson védekezett ellene a sprinten, amikor a hátsó egyenesben támadta őt a 16. helyért. Az RB pilótája még a féktáv előtt, de már igencsak az utolsó pillanatban húzódott be a mögötte nagy sebességgel érkező Alonso elé, aki ezután végre tudta hajtani az előzést, Lawson azonban aláfordult és a kigyorsításon visszaelőzte, majd mintaszerűen védekezve ott is tartotta a kétszeres világbajnokot.

Videón a szóban forgó eset:

Lawson végül a 16. helyen, két pozícióval a 18.-ként végző Alonso előtt ért célba, majd a parc fermében feszült párbeszédbe elegyedett a spanyollal, aki a 22 esztendős pilóta szerint megfenyegette őt. „Azt mondta, hogy ki fog tolni velem, és azt hiszem, betartotta a szavát – utalt arra Lawson, hogy Alonso az időmérő elején rögtön megelőzte őt a bokszutcából kifelé. – Igazán dühös volt, de nem igazán tudom, hogy miért. A 16. helyért versenyeztünk, szóval nem tudom, miért volt annyira dühös. De ez van, remélhetőleg túl tudja tenni magát rajta és továbbléphetünk. [Az időmérőn] azonnal elkezdett játszmázni, de ez van, ez is a játék része, úgyhogy nem zavar. Tudom, hogy eléggé borzalmas futama volt, szóval megértem, hogy dühös, de ha bármi rosszat tettem volna, büntetést kaptam volna, szóval…”

Amikor Lawsontól azt kérdezték, gondolta-e volna, hogy visszatérése után rögtön egy kétszeres világbajnokkal alakul ki rivalizálás, azt mondta, nem gondolja, hogy ez rivalizálás lenne, „egyszerűen csak volt egy esetünk a versenyen, most pedig továbbléphetünk.”

Alonso nem akar felhajtást, miközben azt csinál

Alonsótól az időmérő után megkérdezték, hogy mit mondott Lawsonnak, ő azonban nem árulta el, mondván „ez ránk tartozik.” Az Autosport kérdésére azonban azt azért elmondta, hogy ő hogyan látta az időmérő elején, illetve a sprinten történteket.

„Az időmérőn? Hogy mi történt az időmérőn? Mivel kopott szetten voltam, nem igazán tudtam gyors kört futni, és nem akartam több időt veszíteni. Nem sokat változtatott az ő helyzetén. A sprinten viszont nagyon-nagyon keményen csatáztunk, véleményem szerint nagyon keményen küzdött a 16.-17. helyért. De semmit sem tehetünk. Amíg a két autóból az egyik elveszi a gázt, soha nem lesz baleset. Ma rajtam volt a sor. A pályán mindenki úgy viselkedik, ahogy akar, de számomra ez a mai szükségtelen volt. Mindenkinek meglehet a véleménye, nincs bajom ezzel. 24 futam van, úgyhogy valahol találkozni fogtok a szezon során” – küldött egyértelmű üzenetet Lawsonnak Alonso.

Liam Lawson, Fernando Alonso
Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ami magát az incidenst illeti, Alonso azt 2022-es ütközéséhez hasonlította, amikor ugyanebben az egyenesben ment neki még az Alpine pilótájaként Lance Strollnak. „Az egyenesben majdnem összeütköztünk 300 km/óra felett, ahogyan Lance-al két éve. Aztán ahogyan leterelt a kanyarokból kifelé.. például az első körben a 11-es után. De nem akarok nagy feneket keríteni ennek. Nincs büntetés, amikor valaki elemeli a gázt a 16-os/17-es kanyarban. Valószínűleg ez volt a legmeglepőbb.”

Alonso a spanyol DAZN tévécsatornának még hozzátette: „Talán túl sok akció volt ez Lawsontól, akinek hat futama van bizonyítani. Nem gondolom, hogy ez a legjobb módja, de az ő karrierje a tét, nem az enyém.”

Ritka apróság jelentett nagyon sokat Norrisnak, aki emiatt (is) győzhette le Verstappent