back to top
KezdőlapFormula 1Az FIA lezárta a Red Bull padlólemez-ügyét, a McLaren csapatfőnöke pedig elfogadja...

Az FIA lezárta a Red Bull padlólemez-ügyét, a McLaren csapatfőnöke pedig elfogadja a döntést

-

A jelek szerint már az USA Nagydíj hétvégéje alatt véget ér a Red Bull hasmagasság-állítós ügye, az FIA ugyanis lezártnak tekinti azt.

Mint arról korábban részletesen írtunk, a riválisok nemrég aggodalmuknak adtak hangot az FIA-nál amiatt, hogy a Red Bullokon a pilótafülkéből is lehet állítani az autó elülső hasmagasságát, így azt elméletben az időmérő és a verseny közötti parc fermé során is módosíthatta a bikás csapat akkor, amikor más, engedélyezett változtatásokat és javításokat végeztek el. Hogy a jövőben ne merülhessen fel az efféle szabályszegés gyanúja, az FIA módosított az ellenőrzési folyamatain és Austinban plombát helyezett a Red Bull állító szerkezetére, illetve megegyezett a csapattal, hogy a Brazil Nagydíjra módosítanak az autójuk ezen részén.

Az FIA nem tudja bizonyítani a csalást a Red Bullnál, a McLaren viszont nem éri be ennyivel

A McLaren azonban nem elégedett meg ennyivel, és Zak Brown ügyvezető igazgató arra sarkallta az FIA-t, hogy járjon a dolgok végére akár úgy, hogy visszamenőleg vizsgálja meg, hogy a Red Bull csalt-e. Nikolasz Tombazisz, az FIA együléses bizottságának elnöke azonban visszautasította ezt a kérést, és kijelentette, hogy lezárták az ügyet. „Őszintén, kijelenthetem teljes bizonyossággal, hogy valaha történt bármi szabályellenes? Nem. Kijelenthetem, hogy lezártuk az ügyet? Igen, abszolút” – idézi az Autosport a görög származású szakembert.

Tombazisz ezután kifejtette, hogy nincs olyan módszer, amellyel meg tudnák mondani, hogy a Red Bull korábban használta-e az állító szerkezetet a parc fermé ideje alatt, így az egyetlen, amit tehetnek, hogy a jövőre nézve biztosítják, ne történhessen szabályszegés.

„Hogy visszamenőleg pontosan bizonyítsuk, hogy mi történt, az nehéz, és úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk képesek két évre visszamenőleg vizsgálatot lefolytatni – utalt arra, hogy a Red Bull már legalább ennyi ideje használja az extra állító szerkezetet. – Általában amikor úgy döntünk, hogy elmegyünk a felügyelőkhöz, vagy a döntőbírákhoz, vagy bármi ilyesmi, azt akarjuk, hogy legyen ésszerű indítékunk, azaz nem hallomásra vagy spekulációkra alapozunk. Mivel a [Red Bull] dizájnja nem illegális, úgy véljük, a helyes dolog azt mondani, hogy »Rendben, bizonyos dolgoknak meg kell történniük annak érdekében, hogy garantálva legyen, hogy nem merül fel aggodalom az ügyben«. Eközben húznunk is kell egy vonalat és azt kell mondanunk, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeknél nem tudunk jobban belemenni a részletekbe.”

„A csapatoknak megengedett ellenőrizni dolgokat az autón [a parc fermé során]. Az a lényeg, hogy ez mennyire könnyű. Ha szét kell szedni a teljes borítást és közben 50 dolgot kell csinálni, az nyilván látszana a kamerán. De valami, ami ennyire egyszerű és gyorsan állítható, azt reálisan nézve nem hiszem, hogy le lehet ellenőrizni kameraképeken” – mondta arról, miért nem mennének sokra azzal, ha a zárt láncú kamerarendszer képeit kezdenék el vizsgálni.

Felmerült az is, hogy az FIA-nak ki kellene kérdeznie néhány Red Bull-alkalmazottat, vagy akár olyanokat, akik már nem dolgoznak ott, de Tombazisz szerint ez olyan dolgokat vetne fel, amit nem akarnak. „Mindig figyelembe kell vennünk, hogy emberekről van szó, és az ő változó helyzetükről, mint lojalitásról, korábbi és új lojalitásokról. Ezért óvatosan kell bánni ezzel. És nem akarunk hazugságvizsgálókat sem ráaggatni az emberekre és éles fényben kihallgatni őket, vagy ilyesmi. Nem ezt akarjuk tenni. A múltban nyilván elég sokat dolgoztam különböző csapatoknál, és alkalmaztam más csapatoktól érkező embereket. Olykor hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy ahonnan jöttem, ott ezt és ezt csináltuk. Ilyenkor pedig ezeket a megjegyzéseket nagyon-nagyon óvatosan kell kezelni. Nem lehet eszkalálni valamit néhány ehhez hasonló megjegyzés alapján.”

A McLaren csapatőnöke elfogadja a döntést

Noha a McLaren szerette volna, ha az FIA tovább üti a vasat és megpróbálja kideríteni, hogy történt-e szabályszegés a Red Bull részéről vagy sem, Andrea Stella, a wokingiak csapatfőnöke elfogadja a szövetség döntését. „Ezzel az üggyel a fejlemények jelenlegi szakaszában különböző módokon lehet szembenézni. Le lehet zárni az ügyet, vagy tovább lehet folytatni. Az én álláspontom az, hogy különösen akkor, amikor ilyen témák az FIA technikai részlegének kezében vannak, kompetens embereknél, akiknek több információ és annak megszeréséhez több eszköz áll a rendelkezésére, mint nekünk, csapatoknak, akkor náluk van a szakértelem, én pedig csak megbízom abban, amit csinálnak. Így ha az FIA úgy véli, hogy az ügy le van zárva, akkor én ehhez tartom magam, az ügy le van zárva, és továbblépek.”

Az olasz szakember egyúttal megértő az FIA embereivel, mert tudja, hogy nem könnyű betartatni a szabályokat, és elfogadja, hogy talán soha nem derül ki, hogy a Red Bull tilosban járt-e. „Mi, versenyzők meg kell próbálnunk nagyobb tisztelettel viszonyulni az FIA-hoz, mert nem könnyű a dolguk. Nem cserélnék velük szerepet, mert azt próbálják megakadályozni, hogy a csapatok megpróbálják maximalizálni a teljesítményüket. Olykor ez a teljesítmény fehér, máskor szürke, olykor pedig fekete. Ebben az esetben, amennyiben történt olyan gyakorlat, hogy a parc fermében állították a padlólemez elejét, az egyértelműen fekete. De érdekes módon nem hagy semmilyen nyomot, ezért nem tudjuk, hogy megtörtént-e [az állítás] vagy sem.”

Itt a magyarázat, miért kizárt, hogy csalt a Red Bull a hasmagasággal