back to top
KezdőlapFormula 1Marko Hamiltont méltatva szólt be Norrisnak, de a McLarennél sejtik, honnan fúj...

Marko Hamiltont méltatva szólt be Norrisnak, de a McLarennél sejtik, honnan fúj a szél

-

Fokozódik a nyilatkozatháború a Red Bull és a McLaren között – vajon valamelyikük tényleg szándékosan ferdíti a valóságot, sőt akár propagandamédiát is működtet?

Lando Norris és Max Verstappen bajnoki csatája a végjátékba lépett, Austin után pedig még egyértelműbben a több mint két futamgyőzelemnyi pontelőnnyel vezető holland felé billent a mérleg nyelve, hiszen Norris nem tudta csökkenteni a hátrányát vele szemben.

Az aligha vitatható, hogy a brit több lehetőséget is kihasználatlanul hagyott már a szezon során, amikor a gyakran a mezőny legjobbjának számító autóval elszalasztotta a győzelmet – Austinban például a pole-ból rajtolva esett vissza a negyedik helyre a rajtnál, majd itt is ért célba, miután büntetést kapott a Verstappen elleni, szabálytalannak minősített előzésért.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko az utóbbi időben többször megtalálta kritikákkal a bajnokhoz méltó teljesítménytől elmaradó Norrist – az USA Nagydíj előtt Verstappen vele szembeni mentális fölényét emelte ki, az austini hétvége után pedig még az utóbbi időben a Mercedesszel szintén gyengélkedő Hamiltont is fölé helyezte.

Lesajnáló véleményt mondott Norrisról és Leclerc-ről a Red Bull vezetője

„Szerencsések vagyunk a Red Bullnál, hogy Lewis Hamilton idén nem a McLarennél vezet, mert ha így lenne, simán megnyerné a bajnoki címet az autójukban” – hangzott Marko véleménye a német Sky Sportson.

A McLaren csapatvezetője, Andrea Stella eközben elismeri, nyugtalanítóak, dühítőek a csapat számára a riválisoktól érkező ilyesfajta támadások – az Autosportnak adott interjújában elsősorban a hátsó szárnyuk körül kirobbant felhajtásra utalt, de a Norris képességeit becsmérlő megjegyzések szintén ide tartoznak.

„Nyilvánvalóan mi is olvassuk a médiában megjelent kommentárokat, amelyek többnyire nem is újságíróktól, hanem a riválisainktól származnak. Egyes cikkek pedig látszólag pont azt a célt szolgálják, hogy felerősítsék az ellenfeleink hangját – utalt Stella burkoltan arra, hogy a Red Bullhoz közel álló osztrák lapok mintha propagandamédia jelleggel működnének, amikor az F1-es erőviszonyokról van szó. – Ez a pszichológiai hadviselés része, aminek az a célja, hogy gyengítsen minket, részünkről azonban a tények nagyon egyértelműek.”

Az osztrák OE24 hasábjain Marko is frissen reagált a Red Bull és a McLaren pályán kívüli harcának aktuális állására – szerinte viszont nem ő maga, hanem éppen a wokingi istálló vezérigazgatója az, aki zavarkeltéssel próbál magának hasznot szerezni.

„Nagy felindulás keletkezett csak azért, mert azt mondtam, hogy Norris rossz rajtoló – utalt vissza a fentebb említett cikkre. – A mentális egészséget egy szóval sem említettem, csak annyit mondtam, hogy Max mentálisan erősebb. Ők azok, akik szándékosan kiforgatják a szavaimat. De tudjuk Zak Brownról, hogy bármikor belemegy játszmákba, ha azzal felfordulást okozhat.”

Két külsős versenyzője is lehet a Red Bullnak? Már Piastri is náluk szimatol