back to top
KezdőlapFormula 1Norris kész változtatni a hozzáállásán Verstappen miatt

Norris kész változtatni a hozzáállásán Verstappen miatt

-

Az austini incidensük után Lando Norris elismerte, a sikeresebb végkimenetel érdekében alkalmazkodnia kell Max Verstappen stílusához az ellene folytatott csaták során, ugyanakkor hozzátette, hogy a holland személyében a világ egyik legjobbjának az eszén kellene túljárnia a pályán.

Néhány nappal a legutóbbi futamot követően még a Mexikóvárosi Nagydíj nyitónapján is az Austinban történtek szolgáltatják a beszédtémát – és nem csak amiatt, mert a McLaren felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Norris öt másodperces időbüntetésére, amit a Verstappennel való csatája után róttak ki rá.

A történtek nyomán a csütörtöki sajtóeseményeken is előkerült a túlszabályzott versenyzés, illetve a bíráskodás témája, amelyben a versenyzők egyértelműen a nagyobb szabadság mellett tették le a voksukat. Verstappen például úgy fogalmazott, lassan egy könyvet is magával kell vinnie a pilótafülkében, hogy képben tudjon maradni azzal, milyen irányelvek vonatkoznak éppen a csatákra, míg Cunoda Juki azt mondta, mesterséges intelligencia által irányított robotversenynek fog tűnni az F1, ha az Austinban látott, nem teljesen átlátható bíráskodás marad a norma.

Norris maga éppen a kárvallottja volt egy ilyen esetnek, a harmadik helyért csatázva Verstappent a külső íven előzte a 12-es kanyarban, miközben a holland igyekezett minél jobban, a pályát maga is elhagyva kiszorítani őt – a manőverért pedig végül a McLaren britje kapott büntetést, amit ő sem tudott hova tenni.

Norris szerint a felügyelők csak „találgatásra” alapozva ítélkeznek

Abban viszont biztos, hogy Verstappen ellen a továbbiakban agyafúrtabban kell fellépnie, hiszen akárcsak a spielbergi ütközésüknél, most is ő jött ki rosszabbul kettőjük viaskodásából, a holland ugyanis mesterien űzi annak a tudományát, hogyan feszegesse a határokat úgy, hogy még éppen a szabályok keretei között maradjon. Bár amikor Norrist arról kérdezték, változtatnia kell-e a hozzáállásán a Verstappen elleni harcok során, először még azt mondta, ez nem olyan egyszerű téma, hogy csak egy sima igennel el lehessen intézni.

„Változtatnom kell? Igen, egy kicsit jobban fogok alkalmazkodni. De tényleg minden rossz lenne, amit csinálok? Nyilván nem. Nehéz helyzetben vagyok, mert láthatóan Maxet nem érdekli, hogy győz, második vagy harmadik lesz. Egyedül az a feladata, hogy engem legyőzzön, és ezt teljesítette is” – idézi a britet a planetf1.

„Nem beszéltem az esetről Maxszel, mert mindketten azt tettük, ami szerintünk a helyes döntés volt abban a pillanatban. Én és a csapat továbbra sem értünk egyet a büntetéssel, és azt hiszem, a nézők többsége is így van ezzel. De meg fogom tenni a szükséges változtatásokat, akár az kell, hogy olykor agresszívebb vagy éppen kevésbé agresszív legyek.”

„Max nagyon jó abban, amit csinál, talán a legjobb a világon. A világ legjobbja ellen pedig semmiképpen nem lehet könnyű a dolgom, ráadásul ő már régebb óta ebben a pozícióban van, mint én. Nem végzek tökéletes munkát, de nem végzek rossz munkát sem. Még mindig ott vagyok és elkerülök olyan ütközéseket, amelyek sokkal rosszabbul is végződhettek volna közöttünk.”

Nem Norris az első, aki rámutat annak szükségére, hogy Verstappen ellen a juniorévekben elsajátított, sportszerű versenyzői magatartás nem feltétlenül működik a pályán. Lewis Hamiltonnak a 2021-es ádáz bajnoki csatáról vannak ezzel kapcsolatos élénk emlékei, és éppen a mexikóvárosi csütörtökön is felhozta őket, amikor Verstappen Norris elleni manővere kapcsán a következetesebb F1-es bíráskodás szükségéről beszélt.

„Maxszel már sokszor megtapasztaltam én is. Nem helyes, hogy aki rámenősen érkezik meg a belső íven, majd lecsúszik a pályáról, az megtarthatja a pozícióját. Szintet kell lépnünk” – idézi Hamiltont a The Race.

Alacsony a fizetésük, emiatt lehetnek következetlenek az F1-es felügyelők