back to top
KezdőlapFormula 1Éveken át ignorálta saját versenyzőjét a Red Bull, de most megadhatja neki...

Éveken át ignorálta saját versenyzőjét a Red Bull, de most megadhatja neki a nagy lehetőséget

-

Úgy tűnik, a 2021 óta a Red Bull Racing testvércsapatában versenyző Cunoda Júki nemsokára életében először tesztelheti az anyaistálló autóját. A japán pilóta sejti, hogy eddig miért nem kapott erre lehetőséget.

Miként arról korábban beszámoltunk, a Honda igyekszik feljebb segíteni védenceit a Red Bull ranglétráján még azelőtt, hogy 2025 végén elhagyja az energiaitalos istállót és az Aston Martin mellé szegődik. Ennek részeként nyomást helyeztek a bikás istállóra annak érdekében, hogy adjanak végre tesztlehetőséget Cunoda Júkinak, aki 2021 óta versenyez a testvércsapat színeiben, de a Red Bull Racing autóit eddig csak bemutatókon vezethette.

Jelen állás szerint viszont az idei Abu-dzabi Nagydíj utáni teszten végre beülhet egy Red Bullba és vezetheti az RB20-at. Hivatalos döntés azonban még nincs, így egyelőre Cunoda is óvatosan fogalmazott az Autosportnak. „Szerintem talán meg fog történni, de a Red Bull Racingel az ember soha nem tudhatja, amíg nem jön el a nap” – mondta a Mexikóvárosi Nagydíj sajtónapján.

Cunoda eddig 83 pontot gyűjtött az Alpha Tauri/RB színeiben, legjobb eredménye pedig a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon elért 4. hely. Mivel az idei a 4. éve a Red Bull testvércsapatában, meglepő, hogy eddig egyszer sem tesztelhette a Red Bull Racing valamelyik autóját, de elmondása szerint idővel elfogadta, hogy ez nem csak rajta múlt.

Cunoda Júki, RB
Abu-Dzabiban Cunoda végre rendesen meghajthat majd egy Red Bullt / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Ha ezt a második vagy harmadik évemben kérdezik, akkor nagyon meglepődtem volna, de az én dolgom, hogy hozzászokjak. Szerintem megszoktam, hogy mennyire nehéz akár csak egyetlen napnyi tesztelést összehozni, miközben a legtöbb csapattársamnál jobban teljesítettem az eddigi években – utalta arra, hogy Pierre Gasly távozása után Nyck de Vries-t és Daniel Ricciardót is legyőzte. – De igen, valószínűleg vannak dolgok, amelyekről nem igazán tudok, valami a háttérben, amivel nem voltam tisztában. Ugyanakkor alighanem szerepet játszott az a nézőpont is, hogy nem igazán voltam képes annyit fejlődni, amennyit ezen a szinten elvártak, különösen a rádiókommunikációban.”

A japán versenyző úgy véli, már egyetlen tesztnappal is jó benyomást tehet a Red Bullra, amelynek természetesen nagyon pontos információi vannak a képességeiről, de azt nyilván nem tudják, hogy Max Verstappennel és Sergio Pérezzel összehasonlítva mire képes egy Red Bullban.

„Ez egy nagyon jó lehetőség, és legalább mutathatok valamit a vezetésemből, és meg fogják látni, hogy miként vezetek. Ez szerintem nagyon fontos. Úgyhogy legalább nagyszerű érzés, hogy végre lehetőséget adnak. Nem tudom, hogy meg fog-e történni vagy sem, de közvetlenül tőlük is hallottam erről. Meg fogom próbálni a legtöbbet kihozni a lehetőségből” – tekintett előre, majd kiemelte a Honda szerepét a tesztben.

„A Honda egyértelműen segített összehozni a tesztet, nagyon értékelem ezt. Nyilván én a legelső versenyem óta szeretném elérni ezt, az idén pedig olyan eredményeket tudtam elérni, amelyek némi előrelépést jelentettek a tavalyi idényhez képest, emellett a Red Bullra is nyomást helyeztek.”

FRISSÍTÉS: A Red Bull azóta megerősítette, hogy Cunoda tesztelni fog az abu-dzabi gumiteszten, és Christian Horner elmondása szerint „már jó ideje” megszületett erről a döntés.

Nyomasztó gyűlölethullámmal kell megbirkóznia Ricciardo utódjának