back to top
KezdőlapFormula 1Sainz: A Ferrari jövőre bajnokesélyes lesz, és nem jó érzés, hogy én...

Sainz: A Ferrari jövőre bajnokesélyes lesz, és nem jó érzés, hogy én már nem leszek itt

-

A Mexikóvárosi Nagydíjon rajtelsőséget szerző Carlos Sainzban keserédes érzést hagy a Ferrari remek év végi formája, hiszen neki is hatalmas szerepe volt a csapat felemelkedésében, ám mégsem szüretelheti le a szerinte ennek a munkának 2025-re beérő gyümölcsét.

A spanyol pilóta már a szezonkezdet előtt megtudta, hogy ez a negyedik lesz az utolsó szezonja a Ferrari versenyzőjeként, hiszen a csapat leszerződtette a helyére Lewis Hamiltont. Ő maga minden várható élcsapat üléséről lemaradt, s hosszas keresgélés után végül a Williams mellett kötelezte el magát, akikkel eleinte valószínűsíthetően nem harcolhat majd a futamgyőzelmekért.

Sainznak az erős szezonkezdet után volt egy hosszabb látványtalan időszaka, amely során Charles Leclerc leszakította őt a tabellán a Ferrari házi versenyében. Spielberg után hét futamon át tartó dobogómentes sorozatot szakított meg a múlt hétvégén Austinban, most Mexikóvárosban pedig rajtelsőséggel nyomatékosította, hogy tényleg a csúcson szeretné befejezni ferraris korszakát, amire a győzelemért folyó harcba ősszel visszatérő csapattal esélye is nyílhat.

Sainz egy feladatot még teljesítene a Ferrarinál, de fél, hogy visszaköszön a Hungaroring

„Tudva, hogy milyen erős az autó, és én is milyen jól vezetek az utóbbi időben, bizakodva nézek az utolsó öt verseny elébe. Ugyanakkor kicsit keserédes is mindez, mert nagyon az az érzésem, hogy a Ferrari jövőre a világbajnoki címért fog harcolni, én pedig már nem leszek itt, hogy éljek ezzel a lehetőséggel” – mondta az időmérő utáni sajtótájékoztatón Sainz, az F1-es versenyzői lét egyik igazságtalanságára rámutatva ezzel.

„Úgy érzem, hogy fontos szerepem volt a csapatnál az elmúlt négy év során abban, hogy felkészüljünk és bajnoki esélyessé váljunk a következő szezonra, az pedig, hogy nekem ilyen jó formában vezetve már csak ez az öt versenyem maradt, nem is tudom… nem jó érzéseket hagy bennem. De hát ez van. Ahogy azt korábban is mondtam, igyekszek győzelmeket és dobogókat szerezni, és kiélvezni azokat, ameddig lehet. A következő éven pedig majd csak ezután gondolkodom.”

Sainz karrierje hatodik F1-es rajtelsőségét szerezte, idén azonban még csak az elsőt. Tette ezt úgy, hogy körét látványosan az ideális ívtől eltérő nyomvonalon zárta le, az utolsó kanyarban szűken, a bokszutca fala mellett befordulva. Az ezt firtató kérdésre elárulta, korábbi csapattársától, Lando Norristól és az ő versenyszimulátorban szerzett tapasztalatából merítette az ötletet.

„Ez csak egy Lando-féle dolog, ő szereti így csinálni, talán az iRacingből tanulta. Ő előszeretettel választja a rövidebb utat a célvonalig, és most én is úgy voltam vele, hogy nincs mit veszítenem, talán még nyerek is egy-két ezredmásodpercet azzal, hogy leharapok egy kicsit a távolságból. Semmiképp nem akartam időt hagyni a körömben. Emlékszem, hogy a mclarenes éveimben ő gyakran csinálta ezt, amit akkor még nem nagyon tudtam hova tenni” – fedte fel Sainz, aki most 225 ezredmásodperccel győzte le a második helyezett Max Verstappent az időmérőn, ekkora különbség mellett pedig kijelenthető, hogy nem ezen az egyetlen kanyarvételen múlt az elsősége.

Sainz lett a nevető harmadik Verstappen és Norris csatájában, a Ferrarié a pole Mexikóban