back to top
KezdőlapFormula 1„Lassú voltam" – Leclerc magát és a kevés felkészülést is okolta a...

„Lassú voltam” – Leclerc magát és a kevés felkészülést is okolta a mexikói időmérő után

-

Charles Leclerc 3 tizeddel maradt el csapattársától, egyúttal a pole pozíciótól a Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzésén. A monacói pilóta nem érezte magát jól a Ferrariban, amit részben a kevés felkészülésnek tulajdonít.

A Ferrari a Mexikóvárosi Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, ám azt némi meglepetésre nem a csapattársa elleni időmérős párharcot kényelmes előnnyel vezető Charles Leclerc, hanem Carlos Sainz szerezte meg. Ami pedig még inkább meglepő volt, hogy a monacói pilóta több min 3 tizedmásodperccel elmaradt a szezon végén a Ferraritól távozó kollégájától, és csak a 4. időt érte el.

Leclerc nem is volt boldog, és az utolsó Q3-as próbálkozását a „Kiba**ottul sz*r kör” rádióüzenettel értékelte, majd az autóból kiszállva elmondta, hogy „nem igazán” volt harcban a pole-ért. „Lassú voltam – idézi őt a Racefans. – A második szabadedzés óta nincs jó érzésem az autóban, és tudtam, hogy ez egy nagyon nehéz hétvége lehet. Ma a 4. hely volt a legjobb, amit elérhettünk. Csalódott vagyok az időmérős tempó miatt, mert a 3 tizedes lemaradás Carloshoz képest elég sok, ezzel nem vagyok elégedett.”

A Q3-as utolsó köréről Leclerc még elmondta, hogy a 10-es kanyarban történt megcsúszásáig nagyon jól alakult, ugyanakkor szükséges volt kicsit nagyobb kockázatot vállalnia, mert nem volt meg a tempója. „Sokkal többet kellett gondolkodnom azért, hogy befejezzek egy kört, és kordában tartanom magam, hogy extrém keményen nyomjam neki, mert ezeken a pályákon ez egyszerűen nem működik. Rengeteget csúszkálsz a nagyon alacsony tapadás miatt. Ezért kicsit távolabb kell maradni a határtól ezeken a pályákon, én pedig kicsit jobban küszködtem, hogy végrehajtsam ezt.”

Charles Leclerc, Ferrari
Leclerc nem tudott annyit körözni a szabadedzéseken, amennyi ideális lett volna / Fotó: Ferrari

Leclerc nehézségeit csak fokozta, hogy az első szabadedzésen nem ült autóba, mert a Ferrari itt töltötte le a kötelező két olyan alkalom egyikét, amely során újoncot kell autóba ültetnie, így Leclerc helyén Oliver Bearman körözött. A második edzés pedig Mexikóban a Pirelli 2025-ös gumijainak tesztelésére szolgált, a gumiteszt alatt pedig nem lehetett változtatni a beállításokon. Noha azok, akik nem vezettek az első tréningen, a fennmaradó időben végezhettek volna állításokat, a George Russell által előidézett piros zászlós megszakítás miatt erre végül nem maradt idő.

„A második edzés óta [nem vagyok magabiztos az autóban]. Nyilván kevesebbet körözhettem, és ezt soha nem hoztam be – mutatott rá Leclerc. – Az érzet soha nem volt meg, szóval nem fest jól a helyzet. Nemcsak egy dologról van szó, hanem többről, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem váltam eggyé az autóval és nem vagyok olyan jó, amilyennek lennem kellene.”

Mexikóban az egyes kanyarig tartó hosszú sprint miatt ugyanakkor nem feltétlenül éri meg az első rajtkockából rajtolni, illetve a versenyen nem merül fel az a gond, hogy az ember hogyan menjen el a határig, Leclerc ezért bízik benne, hogy előreléphet. „Ami a versenytempót illeti, pénteken azt hiszem én voltam a leggyorsabb, úgyhogy ez jó jel a futamra, de a 4. rajthellyel megnehezítettem a dolgomat” – mondta, majd hozzátette, hogy a túlmelegedéssel meg fog gyűlni a baja, és itt nem lesz olyan egyszerű előzni, mint Austinban.

Sainz: A Ferrari jövőre bajnokesélyes lesz, és nem jó érzés, hogy én már nem leszek itt