back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen: Hah, ez a 20 másodperc azért elég sok!

Verstappen: Hah, ez a 20 másodperc azért elég sok!

-

Max Verstappen a versenyen őt ért sérelmek fényében higgadtan nyilatkozott a Mexikóvárosi Nagydíj után, elmondása szerint a rá kiosztott két büntetésnél sokkal nagyobb aggodalomra ad okot, hogy anélkül sem tudott volna dobogó helyre kerülni.

A Red Bull bajnoki éllovasa, miután a verseny elején elveszítette a vezetést Carlos Sainzcal szemben, Lando Norris célpontjává vált, akit egy körön belül kétszer is leszorított a pályáról, melyekért kétszer 10 másodperces időbüntetést kapott. A holland a bokszkiállásakor letöltötte a szankciót, majd a hatodik helyen végzett a versenyen, egy perces hátrányban a győztes Sainzhoz képest, de még a büntetései nélkül is csak a Mercedeseket tudta volna legyőzni a negyedik helyért. Elsősorban ez aggasztja Verstappent, nem pedig a sportfelügyelők ítélete, aminek túlzó mértékét azért egy elejtett félmosollyal nyugtázta a Sky Sportsnak.

„Az a baj, hogy ha lassabbak vagyunk, akkor ilyen helyzetekbe kényszerülünk. Én pedig nem adom meg magam könnyen – magyarázta a Norrisszal való csata körülményeit. – De végső soron nem is az a kérdés, hogy egyértértek-e a büntetéssel vagy sem. Hah, mondjuk ez a 20 másodperc elég sok. A mai napunk legnagyobb problémája, ami engem is a leginkább aggaszt, az a versenytempónk, ami nagyon nem volt jó. Ezt ki kell elemeznünk, mert még a büntetések nélkül sem lett volna semmi esélyünk arra, hogy az élen harcoljunk.”

  • Norris és Verstappen csatája, ami két büntetést ért:

Norris és Verstappen Austinban is bemutatott egy látványra hasonló, duplán pályaelhagyós csatát, az viszont a brit pilóta előzésével járt, s a McLaren kapott érte büntetést, amit a csapat sikertelenül támadott meg a héten. Norris, aki csütörtökön elmondta, kész alkalmazkodni Verstappen stílusához a csatáik során, most már nem is lepődött meg az agresszív védekezésen.

„Tudtam, hogy mire számíthatok. Nem akartam, hogy ilyen történjen, mert versenyzőként nagyon tisztelem Maxet, de készen álltam arra, hogy jöhet valami ilyen. Az én véleményem szerint nem volt valami tiszta versenyzés, de sikerült elkerülnöm a bajt” – fogalmazott a brit, aki a második helyen célba érve tíz ponttal csökkentette hátrányát riválisához képest, ami most 47-en áll.

Chirstian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint az előzési szabályok gyors letisztázására lenne szükség az elmúlt hetek többféle módon értelmezhető esetei után, ugyanakkor ő is az autó versenytempóját emelte ki a számukra legnagyobb fejfájást okozó tényezőként, miközben Mexikóban a konstruktőri második helyet is elvette tőlük a Ferrari.

„Max nem hagyta el a pályát a 4-esben, utána pedig Lando nagyon későn nyitotta ki számára az ajtót, és ott mindketten lementek a pályáról – próbálta védelmébe venni Verstappent főnöke. – De a probléma szerintem az, hogy nagyon veszélyes vizekre kezdünk evezni, ha azt akarjuk eldönteni, hogy egy bevetődés mikor számít elfogadhatónak. Ebben az ügyben tényleg az FIA-nak és a versenyzőknek kellene összeülniük, hogy megvitassák, mi az, ami elfogadható, és mi az, ami már nem.”

„Mindig a szabályok szerint kell játszanunk, és tanulni fogunk ebből a versenyből is, de sokkal fontosabb számunkra az a tény, hogy az időmérő után ma nem volt meg a tempónk a McLarenhez és a Ferrarihoz képest.”

Valamilyen változás a versenyzési irányelvekben pedig a küszöbön van, hiszen az FIA ígéretet tett arra, hogy a Katari Nagydíj hétvégéjén egy új ezzel kapcsolatos előterjesztést tesz a pilóták felé.

Az FIA bezárja a Verstappen által Norris ellen kihasznált kiskaput