16.5 C
New York
hétfő, október 28, 2024
KezdőlapFormula 1A Red Bull bizonyítani tudja, hogy Norris trükközése miatt jogtalan Verstappen egyik...

A Red Bull bizonyítani tudja, hogy Norris trükközése miatt jogtalan Verstappen egyik büntetése

-

Christian Horner szokatlan módon felszerelkezve, kinyomtatott telemetriai adatokkal jelent meg a Red Bull sajtótájékoztatóján a Mexikóvárosi Nagydíj után, amelyek szerinte bizonyítékul szolgálnak arra, hogy Lando Norrisnak esze ágában sem volt bevenni a kanyart a Max Verstappennel való első incidensük során.

A verseny 10. körében előbb a 4-es, majd a 7-es kanyarban is leszorította a pályáról Verstappen Norrist, legalábbis így értelmezték a gyors egymásutánban következő két esetet a sportfelügyelők, amelyekért egyenként 10 másodperces büntetéssel rótták meg a bajnoki címvédőt. A Red Bull szerint azonban a két ítélet közül az első mindenképpen jogtalan volt, Horner ugyanis Norris telemetriai adataival igyekezett bizonyítani, hogy a 4-esben a külső íven támadó brit akkora tempóval érkezett a kanyarba, mint a verseny során egyetlen más alkalommal sem – s emiatt biztosan át kellett volna vágnia a pályát, nem állt fenn a leszorítás ténye.

„Mindenekelőtt szerintem nagyon súlyos büntetés a kétszer tíz másodperc. Úgy gondolom, hogy itt többről van szó, ez tulajdonképpen az elmúlt hétvégére adott reakció” – idézi az Autosport Hornert, aki a két pilóta USA Nagydíjon történt esetére utalt, ahol pedig vitatható módon Norris kapott büntetést.

„Fontos lenne, hogy a versenyzők és a felügyelők leüljenek ezt megbeszélni. Nézzük csak meg ezeket a GPS-adatokat Landótól a 4-es kanyarban. Ezen, amely Lando versenyen futott leggyorsabb köréből való, látható, hogy hol fékez, majd pedig nyilvánvalóan beveszi a kanyart. Abban a körben viszont, amelyben a Max elleni incidense történt, 15 km/órával gyorsabban érkezett meg, és később is lépett a fékre, mint a leggyorsabb körében. Semmiképp nem tudta volna bevenni a kanyart, lecsúszott volna a pályáról. Ez látható a kormánymozdulataiból is a fedélzeti kamerán. Ráadásul a verseny ezen pontján nagyjából 80 kg-mal több üzemanyagot is cipelt, mint akkor, amikor a leggyorsabb körét futotta.”

Horner szerint Norris egyszerűen piszkos taktikát alkalmazott, azzal próbálta ártatlannak beállítani magát és előnyére fordítani a helyzetet a felügyelők szemében. De tette mindezt a szabályok adta lehetőségeken belül, vagyis a csapatfőnök szerint az irányelvekben az utóbbi évek történt módosítgatásokkal mostanra alaposan félrecsúszott az előzési helyzetek megítélése.

Verstappen: Hah, ez a 20 másodperc azért elég sok!

„Egykoron a legbátrabb versenyzők jutalma volt, hogy a külső íven kerülik meg a másikat. Viszont olyan, mintha mostanra a feje tetejére állítottuk volna az előzés törvényeit, amikor a versenyzők egyetlen célja, hogy az ő autójuk orra legyen előrébb a kanyarcsúcsponton, majd ez alapján amellett érveljenek, hogy a másik autó nem adott nekik elég helyet a kijáratnál” – mutatott rá.

„Ez nagyon egyértelműen látszik abban, hogy [Norris] tulajdonképpen elemelte a lábát a fékről, nagyon mélyen bevetődött, hogy ezzel megnyerje a szabályértelmezési vitát, és az ellenfele kapjon büntetést.”

„A versenyzés alapelve éveken át úgy szólt, hogy aki a belső ívet birtokolja, annak van elsődleges joga a kanyar bevételére. De ezek a szabályok és irányelvek mostanra úgy módosultak, hogy arra ösztönözzék a versenyzőket, hogy a kanyarcsúcsponton legyen előrébb az orruk, függetlenül attól, hogy be tudják-e venni a kanyart.”

Horner a második incidensnél, amikor Verstappen úgy előzte vissza Norrist a 7-es kanyar belső ívén, hogy eközben mindketten elhagyták a pályát, már nem vitatja a büntetés helyességét, ugyanakkor megjegyezte, szerinte a holland abbéli frusztrációja szülte a túl rámenős manővert, hogy Norris nem engedte őt vissza maga elé a pár másodperccel korábbi történések után.

Kérdésre válaszolva a csapatfőnök hozzátette, bár bizonyítékaik egyértelműek, nem tervezik az első büntetés felülvizsgálatát kérni, ahogyan azt a McLaren tette Norris és Verstappen egy héttel korábbi viaskodása nyomán. Ennek egyik indoka bizonyára az, hogy amint azt Horner is kifejtette, nem a döntéshozással, hanem magával a szabállyal van gond ebben az esetben. A másik ok pedig az lehet, hogy ha utólag semmissé is tennék Verstappen egyik tíz másodperces büntetését, azzal együtt is a hatodik helyen maradna az eredménylistán, egy másodperccel George Russell mögött.

A felügyelők egyébként a leintés után még módosítottak a Verstappenre kirótt büntetésen, és hozzáadtak a holland szuperlicencéhez két büntetőpontot is – egész pontosan a 4-es kanyarban történtek miatt, amelyben Verstappen vétkességét ugyebár Horner fentebb részletekbe menően vitatja. A háromszoros bajnok így jelenleg hat büntetőponttal áll.

Valamilyen változás a versenyzési irányelvekben pedig a küszöbön van, hiszen az FIA ígéretet tett arra, hogy a Katari Nagydíj hétvégéjén egy új ezzel kapcsolatos előterjesztést tesz a pilóták felé.

Az FIA bezárja a Verstappen által Norris ellen kihasznált kiskaput

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]