back to top
KezdőlapFormula 1Így alakítják át a Forma-1-es közvetítés modelljét

Így alakítják át a Forma-1-es közvetítés modelljét

-

A Forma-1 főnökei azt állítják, hogy már most sok pénzt költenek arra, hogy átformálják a sport televíziós közvetítéseit.

A Liberty Media azt tervezi, hogy meghatározza azokat a területeket, melyeken a Forma-1 lemaradt az elmúlt években, és szeretnék kihasználni az online közvetítés nyújtotta lehetőségeket.

A Formula One Group szeretne előállni a maga OTT közvetítésével (‘over the top’ közvetítés, azaz internetes műsorsugárzás, az internetszolgáltató ráhatás nélkül – a szerk.), mely Netflix-szerű szolgáltatást nyújtana a rajongóknak.

„Az OTT rendkívül fontos lehetőség.” – mondta az F1 elnöke, Chase Carey. „Ez piaconként változik majd, mivel nem lehet mindenkire egy adott modellt ráhúzni. Nem mozogtunk eddig ezeken a digitális platformokon, szóval meg kell bizonyosodnunk arról, miként tud ez működni, akár az ingyenes, akár a fizetős, akár digitális területen.”

„Alapvetően nagyon is alkalmasak vagyunk (a Forma-1 a digitális tartalomszolgáltatásra), mivel rengeteg információnk és adatunk van, köszönhetően a gazdag történelmünknek, így egyedi csomagokkal állhatunk elő. Még mindig dolgozunk azon, hogyan szolgáljuk ki azokat a rajongókat, akik mélyebben érteni akarják a sportot, és mindazt, ami a pályán történik.”

„Még nem áraztuk be a dolgot, de nagyjából havi 10 dollárra lehet értékelni ezt a csomagot.”

„Az előfizetéses csomag a legnagyobb F1 rajongók számára rendkívül fontos lehetőség.”

Persze mindezt nem lesz egyszerű elfogadtatni a televíziócsatornákkal, melyek igen sokat fizetnek a jogokért, hogy közvetíthessék a versenyeket.

„Jól kell majd lavíroznunk a közvetítésről szóló megállapodások között. A folyamat egyik része lesz, hogy átrágjuk ezt a partnereinkkel, hogy lehetővé tegyék ezt számunkra.” – folytatta Carey.

„Két-három éven belül a tévés szerződéseket egyébként is meg kell újítani, mi pedig igyekszünk rugalmasak lenni. Az idő előrehaladtával szeretnénk a megállapodásokat úgy módosítani, hogy jogainkat teljesen ki tudjuk használni.”

Bár a fizetős modell nem minden rajongónak szimpatikus, Carey bízik benne, hogy megtalálják az egyensúlyt.

„Sokkal analitikusabbak leszünk ebben a témában, megpróbáljuk kiértékelni az elérés és a dollár közti összhangot.”

„A legértékesebb rajongók a leginkább szenvedélyes rajongók, nekünk pedig van egy ilyen igen fontos csoportunk, szerte a világon.”

„Nem kérdés, hogy az ingyenességről fizetősre váltás hatással lesz a közönségünkre, de ezen a világon minden sport keresztül megy.”