back to top
KezdőlapRally2020-tól elektromos lesz a WRX

2020-tól elektromos lesz a WRX

-

Az Autosport értesülései szerint a ralikrossz-világbajnokság 2020-tól teljesen elektromos autókra vált.

- Hirdetés -

Az eredeti hírek csak arról szóltak, hogy a WRX-versenyhétvégén belül indítanak egy elektromos kategóriát, a legfrissebb információk szerint azonban a fő attrakciónak számító Supercar-kategóriát váltaná az elektromos, akár már két év múlva.

- Hirdetés -

„Az elektromos autók alkotják majd a világbajnokságot” – nyilatkozta a magát fel nem fedő forrás. „Efelől senkinek ne legyen semmi kétsége. 2020-ban 15 autó fog majd indulni; eddig kilenc gyártó vett részt a megbeszéléseken, de a szükséges alkatrészek megvásárlása és egy ilyen autó megépítése nyitott lesz azok a privát csapatok előtt is, akik ebbe az irányba szeretnének elmozdulni.”

- Hirdetés -

Az új elektromos autók alapját minden valószínűség szerint egy szénszálas monocoque-ot és biztonsági felszerelést tartalmazó szabványozott kasztnicsomag jelenti majd, amelyhez felfüggesztés és fékrendszer is járulhat. Az FIA az elkövetkező hetekben hirdeti majd ki a tendereket a kasztnicsomag és a hajtáslánc fő elemét képező akkumulátorok legyártására. A pályázatoknak azonban nem csak egy győztesük lesz: ahogyan a motorokat sem csak egyetlen szállító fogja gyártani, úgy azokat a kompozit idomelemeket sem, amelyek a belső szénkasztni tetejére kerülnek, ezzel biztosítva, hogy a széria ne kerüljön a teljesen standardizált sorozatok közé. Az idomelemek elviekben kissé szélesebbek lesznek a jelenlegi autóknál, valamint hangsúlyosabb hátsó aerodinamikai alkatrészeket kaphatnak.

Az elektromos autók térhódítása ennek ellenére nem jelenti azt, hogy a Supercar-kategória megszűnik létezni.

„Az elektromos World RX-autóknak nem feltétele a jelenlegi Supercarok eltűnése” – folytatta a titokzatos forrás. „A Supercar-kategória 100%-os támogatottságot élvez, és nem csak valamiféle európai bajnokság lenne belőle, hanem megmaradna nemzetközinek és Európán kívülinek is, amennyiben a piac ezt megkívánja.”

WRX-jósunk szavaiban lehet némi igazság, az FIA Technikai Munkacsoportja ugyanis az elmúlt év során rendszeres megbeszéléseket tartott a gyártókkal és az IMG-vel, a WRX promoterével a sorozat jövőjét illetően, ezeken az üléseken pedig a vezető autógyártók kifejezték érdeklődésük az elektromos ralikrossz iránt: a Peugeot Sport igazgatója, Bruno Famin még karácsony előtt megerősítette, hogy a francia gyártó az ’elektromos váltás’ tudatában készül a 2018-as szezonra, míg a Volkswagen nemrég bejelentett elektromos Pikes Peak-programja is mintegy próbapadként szolgál egy jövőbeli elektromos RX-hadművelet előtt. Mattias Ekström WRX-csapata szintén magáénak tudhatja az Audi támogatását:

„Sok pozitív tapasztalatot szereztünk tavaly a World RX-ben, ami megerősítette bennünk a sorozat növekedési potenciáljába vetett hitünk” – mondta Dieter Gass, az Audi Sport vezetője. „Reméljük, a közeli jövőben elektromos autók is részt vesznek majd ebben a bajnokságban, mert az elektrifikáció jelenleg kiemelt helyen szerepel az Audi motorsportos céljaiban.”

- Hirdetés -

Hírlevél

- Hirdetés -