back to top
KezdőlapFormula 1Brawn is megvédte a Mercedest, amiért csapatutasítást alkalmazott

Brawn is megvédte a Mercedest, amiért csapatutasítást alkalmazott

-

A Formula 1 Motorspot Igazgatója Ross Brawn, megvédte a Mercedest, amiért csapatutasítást alkalmazott az Orosz Nagydíjon.

A német csapat arra kérte Valtteri Bottast, aki az élen haladt, hogy engedje el csapattársát, Lewis Hamiltont. A finn engedelmeskedett, így a brit világbajnok 50 pontra növelte előnyét Sebastian Vettellel szemben.

Brawn számára nem idegen a csapatutasítás fogalma, több alkalommal is kellett használnia karrierje során, mint csapatfőnök.

,,Úgy vélem, a döntést, amit hoztak, helyes volt. A legfontosabb cél egy csapat számára, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el mind a két bajnokságban, és ők ezt tették.”

A brit szakembernek is bele kellett már avatkoznia a végeredménybe, mikor a Mercedes csapatfőnöke volt 2013-ban. Az akkori Maláj Nagydíjon utasította Nico Rosberget, hogy tartsa a pozícióját, és ne előzze meg Lewis Hamiltont.

,,A múltban sokszor kerültem ilyen szituációba. Személy szerint, mindig abban hittem, hogy a kollektív csapatérdek előrébb való, mint a versenyző önös érdeke.”

Brawn tudomásul vette, a rajongók nem fogadták jól az ezeket a szituációkat, de megismételte: a csapatutasítás hozzá tartozik a sporthoz.

,,A szurkolók nem fogadják könnyen el, és sport szempontból sem néz ki jól, ám egy csapatnak a körülmények alapján kell ítélnie és meg kell hozniuk ezt a döntést. Meg tudom érteni Bottas frusztrációját, nagyszerű hétvégéje volt, bebizonyította, hogy mennyire fekszik neki a pálya Szocsiban, de a csapatutasítás része az egésznek.”

,,Sokkal jobb, hogy nyíltan művelhetik, mint hogy rejtegetnék, ahogy azt a múltban kellett tenniük. Nem ez a legvonzóbb része a sportunknak, de mindig is hozzátartozott.”

Szerző: Csonka Nikolett