back to top
KezdőlapEnduranceA Porsche a Le Mans-i pole-ban, a 23. rajthelyre száműzött Toyota szerint...

A Porsche a Le Mans-i pole-ban, a 23. rajthelyre száműzött Toyota szerint szerencsejáték az időmérő

-

A #6-os Porsche szerezte meg a rajtelsőséget a Le Mans-i 24 órásra a Cadillac előtt, a kvalifikáció nagy vesztese a hypercar kategóriában pedig Kobajasi Kamui hibája nyomán a Toyota volt.

A Le Mans-i időmérőt két szakaszban bonyolították le: az első, szerdai egyórás kvalifikációs edzésről minden kategóriából a nyolc leggyorsabb jutott a csütörtöki hyperpole-ba, ahol eldőlt közöttük a végleges sorrend.

Szerdán meglepetésre Dries Vanthoor végzett az élen a #15-ös BMW-vel a gigantikus, 23 autót számláló hypercarmezőnyben, de ennél is váratlanabb volt, hogy a két Toyota csak a 11. és a 23. rajthelyre került, vagyis nem is jutottak be a csütörtöki folytatásba. Kobajasi ugyanis az időmérő végén kicsúszott és piros zászlót okozott, ami után már nem is indították újra a körözést, az akkor a negyedik legjobb idővel rendelkező, hibájáig pedig két lila szektorral álló japántól pedig a leállás okozásáért az összes köridejét elvették, vagyis a rajta kívül még Nyck de Vriesszel és José María Lópezzel felálló #7-es egységet a kategória rajtrácsának végére száműzték. A Brendon Hartley, Sébastien Buemi és Hirakava Rio által vezetett #8-as autó pedig ekkor csak a 12. helyen állt az új-zélandi kezei alatt, vagyis szintén búcsúzott a folytatástól.

A Toyotánál a lebonyolítási rendet kárhoztatták, Kobajasi szerint a többi WEC-futamhoz hasonlóan Le Mans-ban is külön kellett volna rendezni az időmérőt minden kategóriának, így viszont ugyanis, hogy az LMP2-esekkel és az LMGT3-asokkal voltak együtt a pályán, túl nagy volt a forgalom.

„Hogy a szerencse helyett a valódi teljesítményt lássuk, miért nem rendezzük az időmérőt külön minden kategóriában? A forgalom nagy gondot jelent, sok autó csakis emiatt maradt le a hyperpole-ról. Ez az egész csak a szerencsén múlik. Ha nem kerültem volna forgalomba, kényelmesen a hyperpole-ban lennék, mert nem kellett volna a határokat feszegetnem” – fogalmazott a japán.

A Toyota technikai igazgatója, David Floury a London körüli M25-ös autópálya forgalmához hasonlította az időmérőn uralkodó állapotokat.

A hyperpole-ban aztán a BMW nem tudta megőrizni a pole-t, miután Vanthoor kicsúszott és a korlátnak csapódott, egysége pedig végül 6. lett a rajtrácson. Dries Vanthoor testvére, Laurens viszont ott van a pole-ban a legjobb időt az utolsó pillanatban megfutó Estre-vel és André Lottererrel felálló #6-os Porschében. A Cadillac Sébastien Bourdais kezei alatt a második helyet szerezte meg, mögötte pedig a Ferrari két gyári egysége sorakozik: 3. lett a tavalyi Le Mans-i győztes trió, Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi és James Calado #51-es 499P-je.

Ami a többi kategóriát illeti, a Le Mans-ra a mezőnybe visszaengedett LMP2-esek között a #14-es AO by TF, az LMGT3-ban pedig a #70-es Inception Racing szerezte meg a pole-t.

Utóbbi kategória tagjaként idén debütál Le Mans-ban a kilencszeres gyorsaságimotoros-világbajnok Valentino Rossi, aki a Team WRT BMW-jével a rajtrács 51. helyére került, csapattársai az ománi Ahmad Al Harthy és a belga Maxime Martin.