back to top
KezdőlapEndurancePorsche-uralommal és a Peugeot drámájával vette kezdetét a WEC idei kiírása

Porsche-uralommal és a Peugeot drámájával vette kezdetét a WEC idei kiírása

-

A Porsche győzelmét hozta a WEC idei szezonjának első versenye, amit szombaton rendeztek meg a katari Lusail International Circuit-en. A német márka triója egy késői dráma ellenére volt képes megőrizni a vezető pozícióját.

A #6-os Porschét vezető Kevin Vanthoor, André Lotterer és Kevin Estre trió annak ellenére nyerte meg az 1812 kilométeres katari versenyt, hogy Estrének 10 körrel a verseny vége előtt azért kellett a bokszba hajtania, mert az autójuk bal oldaláról hiányzott az egyik szám panel.

A Porsche számára nagyon fontos volt a szóban forgó siker, mert legutoljára még 2017-ben tudott nyerni a sorozatban. Akkor még az LMP1-es Porsche 919 Hybridet vezető Timo Bernhard, Earl Bamber és Brendon Hartley fémjelezte trió örülhetett az austini 6 órás verseny levégén.

A stuttgarti márka – akinek küldöttségei már a szezon előtti teszten jól muzsikáltak – a pole-t is megszerezte az#5-ös autója révén, de a rajtnál az #50-es Ferrari lépett előre az első pozícióba Miguel Molinával a volán mögött. Őt nagy meglepetésre a #93-as rajtszámú Peugeot követte őt.

A Porschéknak idő kellett ahhoz, hogy rendezzék a soraikat, de a #6-os autó a második óra közepén visszaszerezte az első helyet, miután Nico Müller az #5-ös rajtszámú Porschéban elfékezte magát, és ezzel ezüsttálcán nyújtotta át a lehetőséget a márkatársának.

A két Porschével egyedül a #93-as Peugeot tudott lépest tartani, miután rövid időn belül mindkét Ferrari bajba került. Az #50-es egység helyzetét egy áthajtásos büntetés nehezítette, amit azért szabott ki rájuk a versenyirányítás, mert Nicklas Nielsen átlépte a fehér vonalat a bokszba való behajtás során. A másik Ferrari versenyét egy ütközés tette tönkre, ami miatt lerepült James Calado autójának hátsó szárnyeleme.

A versenyen nem csak Porschénak és a Ferrarinak volt balszerencséje. A Peugeot ugyanis eddigi legjobb WEC-es eredményét érhette volna el a #93-as autó 2. helyével, de két körrel a vége előtt a zseniálisan versenyző Jean-Éric Vergne autója először lelassult, majd a végén meg is állt. Ennek köszönhetően a német márka kisajátíthatta a dobogót, mert a #6-os autó mögött a #12-es Hertz Team Jota (Will Stevens, Norman Nato és Callum Ilott) és az #5-ös Penske Porsche (Matt Campbell, Michael Christensen és Frédéric Makowieczki) végzett.

A WEC tavalyi kiírásának két legeredményesebb csapata, a Ferrari és a Toyota számára is felejthető volt a katari hétvége. Az olaszok ez előbb leírt negatív eseményeket követően nem tudtak talpra állni, a becsületüket az 5. helyen végző AF Corse mentette meg, ahol Robert Kubica is kivette a maga részét a jó eredményből. A japánokat a BoP hátráltatta leginkább, ami miatt nappal és éjjel sem voltak versenyképesek. A #7-es trió egy kör hátránnyal végzett a hatodik helyen, amíg a #8-as autó csak az utolsó pontszerző 10. pozícióban zárt.

A 19 autót magába foglaló Hypercar-mezőnyből az Alpine #35-ös küldöttsége érte el a legelőkelőbb helyezést az újoncok közül. A francia istállón kívül azonban a többi új csapatnak nem igazán alakult jól az idénnyitó: a BMW csak egy 12. helyet tudott elérni, amíg a Lamborghini 5 kör hátránnyal lett rangsorolva a 15. pozícióban.

Az újonnan alakuló LMGT3 versenyét is a Porsche nyerte, azonban a legnagyobb figyelem nem őt, hanem a BMW-t és Valentiono Rossit övezte. A Doktor a #46-os autó volánja mögött versenyezhetett, jól érezte magát az etapjai során, és végül az 4. helyet szerezte meg a kategóriában Maxime Martin és Amhad Al Harthy oldalán.