back to top
KezdőlapFormula 1380-nal Monacóban? Elszabadulhat az F1-es tempó, ha nem cselekszik az FIA

380-nal Monacóban? Elszabadulhat az F1-es tempó, ha nem cselekszik az FIA

-

A nemrég bejelentett 2026-os szabályváltozásokat két fő területen éri kritika: az egyik szerint az autók túl lassúak lesznek a kanyarokban, a másik szerint túl gyorsak lesznek az egyenesekben. De az FIA kész cselekedni.

Az már bizonyos, hogy aerodinamikailag jelentősen átalakul majd az F1-es autók következő generációjának működése: a leszorítóerő számottevő visszavágása révén a kanyarsebesség csökkenése várható, míg az egyenesekben az aktív aerodinamika, vagyis az önállóan mozgó vezetőszárnyak hatására csökken a légellenállás, így nőni fog a sebesség, amit az eddiginél háromszor erősebb elektromos rásegítés támogat.

A két folyamat együtteseként a számítások szerint a köridőkben így is jelentősebb visszaesés várható, de az FIA ennek ellenére is inkább azon dolgozik, hogy kezelhető szintén tartsa az autók maximális sebességét, semmint hogy ezzel akarná kompenzálni a kanyarokból származó tempóvesztést. A technikai paraméterek még nem véglegesek, azokról jelenleg is egyeztetnek a csapatok az FIA-val, de a határidő egyelőre nem lett kitolva június 30-ról.

„Igen, a csúcssebesség valamennyivel magasabb lehet a jelenleginél, és hallottuk is az emiatti aggodalmakat, de tudatában vagyunk a helyzetnek, és nagyon fontos elmondanom, hogy tenni fogunk azért, hogy a sebesség ne érjen olyan magasságba, ami már veszélyeztetné a biztonságot” – fogalmazott az FIA együléses szakágának technikai igazgatója, Jan Monchaux az F1only.fr cikke szerint.

Megérti az FIA az új F1-es szabályokat övező félelmet

„Megvannak ehhez az eszközeink. Megváltoztathatjuk az autók alacsony légellenállásos konfigurációját úgy, hogy akár meggátoljuk, akár korlátozzuk az első és a hátsó szárny lenyílását bizonyos egyenesekben. Hasonlóképpen az elektromos rásegítés bevethetőségét is szabályozhatjuk, hogy az egyenesbeli sebességek a jelenlegivel hasonló szinten maradjanak.”

„Nem akarunk abszurd kockázatokat vállalni, amelyek ahhoz vezethetnek, hogy az autók a 380 km/órás sebességet is elérik a monacói egyenesekben. Ez nem fog megtörténni. Ha nem cselekszünk, fennáll ennek a veszélye, de gondoskodni fogunk arról, hogy a csapatok jobb szimulációs eszközöket kapjanak, amelyek 5 km/órás hibahatárral meg tudják mutatni, hogy hol tartunk az új autókkal.”

Az idei Monacói Nagydíj hétvégéjén mért lemagasabb csúcssebesség 289,9 km/óra volt, így hacsak nem ugrik meg elképesztő mértékben az autók gyorsulása, Monaco rövid padlógázos szakaszait ismerve talán van némi túlzás is a fent említett számban.

Monchaux hozzátette a csúcssebességek csökkentéséhez hasonlóan a kanyarsebességek növeléséhez is megvannak az eszközeik. A jelenleg 35-40%-osra becsült leszorítóerő-csökkentésen is elmondása szerint egyszerűen tudnak módosítani, ehhez csak meg kell növelniük a padlólemez méretét. Az FIA tehát kész igazítani az eddig szinte minden megszólaló által valamely ponton kritizált szabályokon, hiszen a szervezetnek sem érdeke, hogy azok az autók a tempója, a biztonsági szintje vagy a versenyezhetőség szempontjából támadhatóak legyenek. Azt viszont a francia-német szakember egyértelműsítette: „Sajnos a kanyarsebességek valamivel lassabbak lesznek, nincs varázsszer.”

A Mercedes akadékoskodása miatt sejtjük már most, milyen lesz az F1 2026-tól