back to top
KezdőlapFormula 1A Ferrari megérezte a vérszagot, pszichológiai hadviselést indított Verstappen ellen

A Ferrari megérezte a vérszagot, pszichológiai hadviselést indított Verstappen ellen

-

Néhány hétvége, amelyen a Red Bull sebezhetőnek tűnt, és a riválisok máris megszimatolták az esélyt a nemrég még újabb sima Verstappen-uralomnak kinéző szezonban.

Miamiban a McLaren meglepetésre legyőzte a Red Bullt, majd Imolában sem volt ettől messze, az elmúlt hétvégén pedig Monacóban a Ferrarin volt a sor: Charles Leclerc győzött, Max Verstappen pedig csak a hatodik lett. A Red Bull gyenge hétvégéje után a Ferrari 24 pontra megközelítette a címvédőt a konstruktőri tabellán, és Leclerc is belátható közelségbe, 31 pontra került a hollandtól egyéniben.

Vajon ez máris azt jelenti, hogy nyitottá vált a harc az élmezőnyben, és a Ferrarinak és a McLarennek is rendszeresen lesz esélye a futamgyőzelmekre?

A Ferrarinál Carlos Sainz úgy érzi, a Red Bull sokasodó hibái éppen abból fakadnak, hogy érzik az üldözők közelsége jelentette nyomást.

„A józan ész azt mondatja velem, hogy a normál versenypályákon továbbra is a Red Bull lesz a favorit. Remélhetőleg nem a korábban látott dominanciával, de ők lesznek az esélyesek. De szoros lesz a csata velünk és a McLarenekkel, szerintem ez a három csapat nagyon hasonló szinten tart. Ez azt is jelenti, hogy minden kis fejlesztés, minden apróság futamgyőztessé teheti az autót” – idézi Sainzt a Racefans.

RIP Red Bull-uralom, élt 2 évet? – Verstappen a következő futamon sem számít sok jóra

„24 pontra vagyunk a Red Bulltól a konstruktőrök között. Szombaton láthattuk, hogy mi történik, ha nyomás alá helyezzük őket: Max hibázott a második Q3-as körében, Checo [Pérez] kiesett a Q1-ben. Ott kell lennünk a nyakukon, hogy megmutassuk, a Red Bull-lal is történhetnek ilyen dolgok.”

„Mindez jó hír a bajnokság számára. Ha ott vagyunk két tizeddel mögöttük az időmérőn, még ha ők is a favoritok, már nem fér bele nekik semmilyen hiba. Az ilyen helyzeteket pedig a Ferrari és a McLaren is kihasználhatja – Bahreinben, a szezon elején még senki nem volt ilyen helyzetben.”

A Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur is beszállt a pszichológiai hadviselésbe a Red Bull ellen, a francia Verstappen sokasodó hibáira figyelt fel.

„Ebből a hétvégéből nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, de ha megnézzük Imolát, ott Max szerintem több hibát vétett, mint az elmúlt három szezonban együttvéve. Amíg kényelmes helyzetben vannak, nem követnek el hibákat, de amint a határokat kell feszegetniük, már megjelennek ezek” – mutatott rá a csapatfőnök.