back to top
KezdőlapFormula 1A McLaren csapatfőnöke elmondta, miért nem alkalmaztak csapatutasítást Norris és Piastri között

A McLaren csapatfőnöke elmondta, miért nem alkalmaztak csapatutasítást Norris és Piastri között

-

Andrea Stella kijelentette, meg fogják nézni, hogy mindkét pilóta betartotta-e a házon belüli szabályokat, amelyeket adott esetben át is alakíthatnak. A McLaren csapatfőnöke elismerte, igenis van esély az egyéni bajnoki címre, ennek ellenére nem mérlegelték a csapatutasítást, melynek révén megcserélhették volna a sorrendet Lando Norris és Oscar Piastri között.

Bár a McLaren 8 pontra megközelítette a Red Bullt a konstruktőri bajnokságban, és meglepetés lenne, ha Bakuban nem előznének, Lando Norris pedig ugyanennyi egységet hozott Max Verstappenen, a wokingi alakulat számára összességében kihagyott ziccernek számít az Olasz Nagydíj. A Ferrari ugyanis stratégiailag felülmúlta őket Charles Leclerc-rel, ráadásul a két versenyző „rossz” sorrendben ért célba.

Leclerc csodát tett és szívességet adott Verstappennek az Olasz Nagydíjon

Ez utóbbi elsődleges oka, hogy Oscar Piastri az 1. körben megelőzte csapattársát a Roggia-sikánban, és átvette a vezetést. Az egyéni tabella állását ismerve már ez is meglepő fejlemény volt, de a McLaren később is hagyta volna őket csatázni. Az első bokszkiállás után ugyanis Norrisszal közölték, hogy a „papajaszabályokat” betartva harcolhat az ausztrál versenyzővel, más kérdés, hogy aztán erre nem volt esélye. Hogy mik ezek az előírások? Azon túl, hogy nyilvánvalóan a csapat házon belüli játékszabályairól van szó, Andrea Stella nem adott részletes magyarázatot, azt viszont elmondta, hogy a történtek fényében átalakíthatják.

„A pilótákkal meg kell majd vizsgálnunk, hogy megértsük az álláspontjukat, és aztán együtt kiértékeljük, hogy teljes mértékben megfeleltek-e a szabályoknak, vagy sem – nyilatkozta a McLaren csapatfőnöke egy sajtóbeszélgetésen. – Levonjuk a levonandó tanulságokat, majd úgy alakítjuk ki a »papajaszabályokat«, hogy a továbbiakban a lehető leghatékonyabban tudjuk hajszolni a konstruktőri és az egyéni bajnokságot. Most ugyanis már abban a helyzetben vagyunk, hogy el kell ismernünk, nemcsak a gyártók pontversenyét kell néznünk, hanem a pilótákét is: a mi autónk teljesítményét és a Red Bull küszködését látva egyértelműen lehetséges [a győzelem]. Ha csapatként mindkettőt el tudjuk érni, akkor az istállónak és Landónak is olyan körülményeket kell teremteni, hogy mindkét címért harcolhassunk.”

Azonban egyik téren sem hozták ki a maximumot a futamból. Persze stratégiai kérdésekben előfordul, hogy rossz döntés születik, az viszont már vethet fel kérdéseket, hogy Piastrival miért nem adatták át a második helyet Norrisnak, amikor látták, hogy nincs sansza utolérni Leclerc-t. Stella elmondta, hogy ilyesmi még csak fel sem vetődött.

Piastri elmondta, miért gondolta úgy, hogy Leclerc csak blöfföl a gumipókerben

„Ezt nem mérlegeltük – válaszolta az olasz szakember az erre vonatkozó kérdésre. – A futam során gondolkodtunk, hogy Landónak más módon adjunk lehetőséget, de a csere nem merült fel, mert próbáltunk minél nagyobb nyomást gyakorolni Leclerc-re, hogy végül problémái legyenek a bal első [gumijával], például egy blokkolás az egyik sikánban.”

Ez azonban végül nem történt meg, és a monacói pilóta elvitte a győzelmet a hétvége során egyértelműen a legjobb tempót produkáló McLaren elől, míg Piastri maradt Norris előtt. Ennek következtében a brit versenyző 62 pontra csökkentette a hátrányát Verstappen mögött, és ha ilyen ütemben folytatja a különbség lefaragását, akkor az idény végén megelőzi riválisát, de erre egyáltalán nincs garancia.

Verstappen már a trónfosztásáról beszélt