back to top
KezdőlapFormula 1A Netflix F1-es közvetítési jogot vásárolna

A Netflix F1-es közvetítési jogot vásárolna

-

A Netflix óriási harcban áll a Forma-1 amerikai közvetítési jogainak megszerzéséért. Az óriási streamingplatformon fut a népszerű Drive to Survive című sorozat, amely a kulisszák mögé enged bepillantást a rajongók számára, szezonról szezonra.

Most szeretnék a sportág közvetítését is a következő szintre emelni, és 2023-ban egy új előfizetési modell felé mozdulni, erre pedig az F1 közvetítési jogai ideálisak lennének. Claire Atkinson, az Insider vezető tudósítója szerint az F1 most 100 millió dolláros (~36,7 milliárd forint) árat céloz meg.

Az ESPN, amelynek szerződése a sportág sugárzására az Egyesült Államokban az év végén lejár, új, 70 millió dolláros (~25,7 milliárd forint) ajánlatot tett, ami több mint tízszerese a jelenlegi szerződésnek, de az F1 még nem kötelezte el magát a potenciális vevő mellett. A megacégeknek kemény konkurenciát jelent az NBCUniversal és az Amazon is. Előbbi korábban 2017-ig birtokolta a jogokat, de elvesztette azokat az ESPN-nel szemben.

Az F1 népszerűsége az Egyesült Államokban minden eddiginél nagyobb, ebben pedig jelentős szerepet játszik a Netflix említett sorozata. Az országban a múlt hónapban rendezték meg először a Miami Nagydíjat a Hard Rock Stadion körül, amely nagy közönséget vonzott mind a helyszínen, mind világszerte a tévéképernyők előtt.

Jövőre pedig érkezhet a versenynaptárba Las Vegas is, így a következő szezonban három F1-es futamnak is otthont adnak majd az USA-ban, a 2012 óta a texasi Austinban található Circuit of the Americas versenypálya mellett.

A miami futam előtt Lewis Hamilton a sportág USA-beli növekvő népszerűségéről beszélt.

„Azt hiszem az F1 mostanra betört az amerikai piacra. Nagyon-nagyon régóta járok ide, és soha nem értettem, miért nem érdekli itt az embereket az F1. Mindenki ismerte a NASCAR-t, és nyilvánvalóan hatalmas sportrajongók vannak itt. Ez a Netflix-műsor egyszerűen hatalmas ismertséget hozott, különösen a világjárványon keresztül, és most ez dübörög” – mondta a hétszeres világbajnok.