back to top
KezdőlapFormula 1A zandvoorti döntöttben is tesztelik a DRS-használatot

A zandvoorti döntöttben is tesztelik a DRS-használatot

-

A Forma-1 a hétvégi Holland Nagydíj első szabadedzésén, a zandvoorti utolsó kanyarban használható lesz a DRS.

Max Verstappen népszerűsége nyomán a Forma-1 tavaly tért vissza Zandvoortba, 1985 óta először.

Az F1-es igényeknek megfelelő átalakítás részeként Zandvoort utolsó kanyarja – a Arie Luyendyk Bocht – 18 fokos dőlésszöget kapott a kanyarsebesség növelése érdekében.

Eredetileg úgy tervezték, hogy Zandvoort második DRS-zónája a sík jobbos kanyar előtt kezdődik, hogy növeljék az előzési lehetőségeket a fő egyenesben, de a biztonsági óvintézkedések miatt az FIA úgy döntött, hogy a zónát a döntött kanyar utánra rövidíti.

Az F1 ezen a héten újra előveszi az ötletet, és a pénteki edzésen egy teljes hosszúságú DRS-zónát tesztelnek majd.

„A jelenlegi álláspont az, hogy a DRS-t az utolsó kanyar előtt, tehát a kanyar elején fogjuk alkalmazni, hogy egy kicsit javítsunk a zandvoorti versenyzésen” – mondta Nikolas Tombazis, az FIA együléses technikai igazgatója a Viaplay-nek.

„De nyitottan állunk hozzá, és megkérdezzük a csapatokat, hogy mi a véleményük. A szimulációk során már megkérdeztük őket, de az FP1 után is megkérdezzük a csapatokat a visszajelzéseikről.”

„És ha úgy érezzük, hogy bármilyen, akár csak távoli kockázatot is jelenthet a biztonságra nézve, akkor egyértelműen lépnünk kell, és változtatnunk kell az FP1 után.”

Kihívás a Pirellinek

A Pirelli motorsport-igazgatója, Mario Isola szerint a lépés megváltoztatja a gumik terhelését, de úgy vélte, túl korai lenne megjósolni, hogy az Arie Luyendyk Bochton keresztül történő DRS-használat milyen hatással lesz a gumik állapotára.

„Általában, amikor kinyitod a DRS-t, a terhelést az előre helyezed át, így sokkal jobban terheled az első abroncsokat, mint a hátsókat” – mondta Isola a Motorsport.comnak.

„Aztán a teszt után meg kell néznünk az adatokat, hogy megértsük, hogy ebben az állapotban csúsznak-e például a hátsó kerekek.”

„Lehet például némi felületi túlmelegedés, de jelenleg egy kicsit nehéz megfelelő előrejelzést készíteni.”

Isola úgy gondolja, hogy a Pirelli legkeményebb, C1-es keverékének tapadáshiánya a verseny során a közepes és a lágy keverékek felé tereli majd a csapatokat.

„Remélhetőleg a Zandvoortra tervezett szelekcióval egy kicsit több akciót és több előzést fogunk látni” – tette hozzá. „Arra számítok, hogy a C1 és a C2 közötti delta köridő sokkal nagyobb lesz, mint a C2 és a C3 között.”

„Ha ez egy olyan rövid körön, mint amilyen a zandvoorti, ami hasonló ahhoz, ami Budapesten volt, akkor lehet, hogy a kemény nem lesz megfelelő választás a versenyre, és a csapatok a közepes és a lágy gumikra fognak koncentrálni. Ez a stratégiát a kétkiállásos irányba terelné.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

A post shared by WWW.RACINGLINE.HU (@racingline.hu)