back to top
KezdőlapFormula 1Sajtó: Newey most már tényleg döntött, sztárpilóták fizetését kaphatja új csapatánál

Sajtó: Newey most már tényleg döntött, sztárpilóták fizetését kaphatja új csapatánál

-

Úgy tűnik, véget értek a Red Bulltól jövőre távozó Adrian Newey tárgyalásai, amelyeket több F1-es istállóval folytatott, s végül az Aston Martinnal állapodott meg egy négy évre szóló együttműködésről.

A brit tervezőzseni még a szezon elején, a Red Bullon belül kirobbant hatalmi harc forgatagában jelentette be, hogy 19 együtt töltött évad után lezárja az istállóval töltött korszakát, amely mostanáig hét egyéni és hat konstruktőri címet termelt. Sohasem mondta ki nyilvánosan, hogy az F1-ben kíván-e maradni, elvégre 65 évesen, a sport egyik legsikeresebb szakembereként a visszavonulás is benne volt a pakliban, de természetesen sorra kapta a megkereséseket más csapatoktól.

Az olasz Autosprint szerint az Aston Martin mellett a Ferrari, a McLaren és a Williams is azon csapatok között volt, amelyekkel egyeztetett menedzsere, Eddie Jordan vagy ő maga (utóbbi két istállónál már dolgozott korábban), és végül az ambiciózus jövőképpel előálló Lawrence Stroll ajánlatát fogadta el, aki az Aston F1-es csapatának társtulajdonosaként dollármilliárdokat fektet a silverstone-i bázis infrastrukturális fejlesztésébe és a munkaerő toborzásába.

Félelmetes csapatot épít az Aston Martin, már csak Newey hiányzik?

A lap szerint Stroll és Newey négy éven át tartó közös munkáról egyeztek meg, amely során Newey összesen 100 millió dolláros fizetést kapna – ez évi 25 millió dollárral egyenlő, ami pedig az F1-es pilóták rangsorában is kimagasló juttatást jelentene. Bár csak becslések létezhetnek a versenyzői fizetésekről, különböző források alapján valószínűnek tűnik, hogy csak Max Verstappen, Lewis Hamilton és Charles Leclerc éves alapfizetése magasabb ennél jelenleg.

A szerződés megkötését a hírek szerint szeptemberben hozhatják nyilvánosságra a felek, Newey pedig 2025 tavaszán távozik majd a Red Bulltól – ahol, noha még gyakran jelen van a versenyeken, már jelenleg sem folyik bele az F1-es autók tervezési-fejlesztési munkálataiba, így szerződésének lejártakor akár azonnal elkezdhet dolgozni máshol. Newey számára ideális továbbá, hogy az Aston 2026-tól a Honda partnere lesz, akik jelenleg még a Red Bull-lal működnek együtt, és ahhoz hasonló, gyári jellegű támogatást biztosítanak majd a silverstone-i csapatnak is.

Az Aston Martin is reagált a sajtóértesülésekre, és hasonló közleményt adott ki, mint amit már pár hónappal ezelőtt is olvashattunk tőlük, amikor szintén a Newey-pletykáknak próbáltak megálljt parancsolni: „Az Aston Martin Aramco F1 Team egy rendkívül vonzó projekt Lawrence Stroll víziója, az új technológiai kampusz és az Aramcóval, valamint a Hondával való partnerség miatt. Számos magasrangú személyt szóba hoztak a csapatunk minden részlegével, de nincs bejelentenivalónk.”

Alonso szenvedő csapatánál bármikor lecsaphat a főnök haragja