back to top
KezdőlapFormula 1Newey elismeri, 17 évet késett az Alonsóval való összeállása

Newey elismeri, 17 évet késett az Alonsóval való összeállása

-

Ha Alonso nem megy Newey csapatához, akkor Newey megy Alonso csapatához? Az Aston Martin által frissen leigazolt tervező és az istállónál vezető világbajnok pilóta nem fukarkodtak az egymáshoz intézett hízelgő szavakkal.

A Red Bulltól távozó Adrian Newey 2025 márciusától az Aston Martin tervezőmérnöke, egyúttal pedig az istálló társtulajdonosa is lesz, mint azt a Lawrence Stroll által irányított csapat kedden sajtótájékoztató keretében bejelentette. Newey 19 év után hagyja majd el előző munkahelyét, de a silverstone-i központú alakulatnál elmondása szerint új kihívásokat látott ahhoz, hogy 65 évesen még egy új projektbe belevágjon.

Amellett, hogy az infrastrukturális fejlesztésekbe és a munkaerőtoborzásba az elmúlt években a legtöbbet befektető csapatról van szó, Newey az Aston Martinnál együtt dolgozhat a még 43 évesen is napjaink egyik legjobb versenyzőjének számító Fernando Alonsóval, a Forma-1 kétszeres és a WEC egyszeres világbajnokával. A mérnök egy tavalyi interjúban elárulta, karrierje nagy hiányosságának gondolja, hogy még nem dolgozott Alonsóval, Lewis Hamiltonnal és a Ferrarival – ez a hármas közül az egyiket immár lehúzhatja a bakancslistájáról.

Végre hivatalos: új F1-es csapata bejelentette a sikergyáros tervező, Adrian Newey érkezését

Newey a sajtóeseményen felidézte, hogy sok évvel ezelőtt már nagyon közel voltak ők ketten ahhoz, hogy azonos csapatban kerüljenek. Közismert a történet, hogy amikor Alonso viszonya egyetlen szezon alatt elmérgesedett a McLarennel 2007-ben, a csapatváltásra készülő spanyol a Red Bull-lal is tárgyalt, ám végül nem az akkor még a sikerei előtt járó, a középmezőnybe tartozó istállóhoz írt alá, hanem visszatért a Renault-hoz. Pedig Newey elmondása szerint közelebb jártak akkor a megállapodáshoz, mint azt sokan gondolják.

„Fernandóval hosszú éveken keresztül harcoltunk egymás ellen, időnként ő számított a legádázabb ellenfélnek. Egykoron nagyon közel álltunk ahhoz, hogy csatlakozzon hozzánk a 2008-as és a 2009-es szezonra, de sajnos végül nem jött össze, így az egymás elleni csatát folytattuk. A sport egy legendájáról van szó, így már nagyon várom, hogy együtt dolgozhassunk” – fogalmazott a szakember.

A sajtóeseményen a két versenyző, az ezúttal csak mellékszerepet kapó Alonso és Lance Stroll is színre léptek, a spanyol pedig gyorsan viszonozta is Newey kedvességét.

„Sok éven keresztül harcoltunk egymás ellen, de Adrian ellenfél helyett inkább inspirációt jelentett, hiszen az ő tehetsége, az autói által mind jobbakká váltunk. A versenyzőknek és a mérnököknek egyaránt szintet kellett lépniük, hogy tartsuk vele a lépést” – mondta Alonso, aki idén több évre szóló szerződéshosszabbítást írt alá a csapattal, így minden bizonnyal a 2026-os szabályváltozások évében is vezetni fogja még az egyik Aston Martint, az első olyan F1-es autóját, ami már Newey kézjegyeit is viseli majd.

„Ez egy hihetetlen nap a csapat életében, Lawrence víziója elkezd valóságot ölteni ezzel az új épülettel, Adriannel, a Hondával, az Aramcóval és az új szélcsatornával. Határozottan a jövő csapata épül. A magam részéről is hatalmas lehetőségnek gondolom, hogy ezekkel a nagyszerű emberekkel dolgozhatok.”

Alonso 2023-ra csatlakozott az Astonhoz, a csapat pedig abban az évben rögtön felül is múlta a maga elvárásait, hiszen a spanyol nyolc dobogós helyet is szerzett az év során, és negyedikként zárta az egyéni tabellát. Idénre az istálló önmaga számára is csalódást keltve visszazuhant a középmezőnybe, Lawrence Stroll azonban hangsúlyozta, a fő cél az, hogy   a 2026-ban kezdődő új korszakra, immár Newey közreműködésével hozza magát erős helyzetbe az Aston Martin.

Alonso: Más versenyautókban jobb lennék Verstappennél