back to top
KezdőlapFormula 1Alonso szenvedő csapatánál bármikor lecsaphat a főnök haragja

Alonso szenvedő csapatánál bármikor lecsaphat a főnök haragja

-

A 2023-as szezon váratlan felívelését szerette volna meglovagolni idén az Aston Martin, ehelyett viszont visszazuhant a középmezőnybe a csapat. De mit szól ehhez a brit gyártó erőskezű vezetője, Lawrence Stroll?

Fernando Alonso a silverstone-i istállóhoz tavaly megékezve azonnal dobogóesélyesként kezdte a szezont, ami önmaga számára és a korábban Force India, illetve Jordan néven is működő istálló életében is régen nem tapasztalt erős formát jelentett. A spanyol végül, bár győzelem nélkül, de nyolc dobogót szerzett az év során, ő maga negyedik lett az egyéni tabellán, az Aston Martin viszont végül visszacsúszott az ötödik pozícióba.

Ennek részben a csapat szezon végére történt lendületvesztése volt az oka, másrészt az, hogy Lance Stroll Alonso pontjainak csak valamivel több mint harmadát tudta összekanalazni. Az új gyárépületbe költöző, komoly modernizáción és mérnöktoborzáson áteső csapat azonban joggal bízott abban, hogy idén sikerül még közelebb kerülnie a mezőny legjobbjaihoz.

Ehhez képest az Aston Martin idén is az ötödik helyen áll a tabellán, és jó eséllyel ott is fejezi majd be a szezont, ez azonban már nagyon másmilyen ötödik hely az erősorrendben, mint tavaly: ezúttal nem a Mercedes, a Ferrari és a McLaren közvetlen ellenfele a csapat, hanem mögöttük jóval lemaradva, olykor légüres térben tengődve, máskor az RB vagy éppen a Haas ellen harcolva kell megélniük a szezont. A dobogó és az élcsapatok távolsága pedig immár a tavaly lelkes, az idei év elején türelmes Alonsóból is előhúzza a negatív megjegyzéseket.

Alonso beismerő vallomást tett

Az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack szerint az, hogy az istálló többéves tervébe idén néhány hónapos megakadás csúszott, még nem jelent egyértelmű kudarcot, ugyanakkor a csapaton belüli hangulatra rányomja a bélyegét a jelenlegi teljesítmény, részben a tulajdonos, Lawrence Stroll fogyatkozó türelmétől is tartva.

„Ennek két aspektusa van. Az egyik nézőpontból azt vizsgálhatjuk, mennyit léptünk előre a riválisokkal szemben az évek során. Ambiciózus céljaink vannak, de követnünk kell a tervet, mert tudjuk, hogy nem lehetséges a hetedik helyről azonnal az elsőre ugrani. Rengeteg összetevője van ennek, az eléréséhez pedig szükség van realitásérzékre és türelemre” – magyarázta Krack az Autosportnak.

„Ha viszont közelebbről vizsgáljuk a helyzetet, vannak olyan időszakok, amikor bizonyos fejlesztések nem hozzák a várt teljesítményt, ez pedig növeli rajtunk a nyomást. Hatalmas nyomás helyeződött ránk azáltal, hogy az imolai fejlesztések nem váltak be. Igyekszünk a lehető leggyorsabban helyrehozni ezt, de érthető, hogy ilyenkor fogy a türelem.”

„Lawrence azonban hosszú ideje benne van ebben a szakmában, így nagyon jól érti, hogyan működik a Forma-1, így azt is tudja, hogy időbe telik, amíg egy nem működő csomag helyét átveszi egy működő – hiszen le kell gyártani az új elemeket, és rengeteg a teendő.”

„Az ötödik helyen kezdtük a szezont, volt egy tervünk arra, hogy hogyan kerülünk közelebb a legjobb autókhoz, de ezt nem sikerült megvalósítanunk.”

Az istálló a közeljövőben újabb elismert szakemberrel erősíti stábját, októberben kezdi meg ugyanis a munkát a Mercedes motorrészlegének korábbi vezetője, Andy Cowell az addig Martin Whitmarsh által betöltött vezérigazgatói poszton.

Megoldották, hogy most már azt is lehessen büntetni, amit Alonso korábban megúszott