back to top
KezdőlapFormula 1Alonso megint leszólta a fiatal versenyzőket: már nem akkora egyéniségek, mint a...

Alonso megint leszólta a fiatal versenyzőket: már nem akkora egyéniségek, mint a régiek

-

Fernando Alonso szerint napjaink fiatal autóversenyzőiben már nincs meg az a karakter, amit a saját F1-es debütálásakor maga körül tapasztalt – ugyanakkor elismeri, bizonyos dolgokban ő is változott az elmúlt több mint két évtized során.

Nemcsak az idei mezőnyben rekorder Alonso, az F1 teljes történetében sem volt még olyan versenyző, akinek karrierje 23 éven átívelt volna: a spanyol 2001-ben debütált, és az Aston Martinnal megkötött szerződéshosszabbításának értelmében még további néhányat a mezőnyben maradhat.

Alonsót életkora és tapasztalata miatt egyre sűrűbben kérik a kezdeti Forma-1-es éveivel való összehasonlításra – nemrég arról beszélt, a technológia fejlődése révén a mai versenyzőknek már jóval könnyebb dolguk van az autók elvezetésével, hiszen ehhez rengeteg segítséget kapnak csapatuktól, miközben két évtizeddel ezelőtt a mérnökök még nem sokat tudtak arról, hogyan tökéletesíthetik vezetésüket a pilóták.

Alonso: 20 éve még hősök voltak az F1-es versenyzők, ma már minden túl könnyű

Alonso most a Financial Times számára folytatta a különbségek sorolását – ezúttal a pilóták személyiségében, hozzáállásában végbement változásokat vette górcső alá az évezred kezdetéhez képest.

„Vannak különbségek. A régi versenyzők még egy kicsit valósabbnak tűntek. Különböző volt a karakterük, máshogyan álltak hozzá a versenyzéshez és az élethez, mind nagyon kemény ellenfelek voltak. A mai versenyző nagyon tehetségesek, talán még ügyesebbek, mint a korábbiak, hiszen komoly felkészülésen esnek át, segítenek nekik ebben az akadémiák, a szimulációk, a technológia és a rengeteg elérhető adat, ezek által pedig gyorsabban fejlődhetnek és tanulhatnak. Felkészültebben érkeznek meg az F1-be, de egy kicsit elveszítették az egyéniségüket. A pályán kívül, amikor lekerül a sisak, már eléggé egyformák, és visszahúzódóbbak is. Vannak embereik, akik beszélnek helyettük, elvégzik a média- és menedzsmentfeladatokat” – fogalmazott Alonso.

Elismeri azonban, hogy az ő személyisége is változott, és bizonyos feladatok iránt ma már sokkal nyitottabb, mint egykoron.

„Az autóban ülve nem sok minden változott: amikor lecsukom a sisakrostélyt, minden ugyanolyan, mint 20 évvel ezelőtt. Az autón kívüli dolgokat azonban már egy kicsit jobban élvezem. A kapcsolódást a rajongókkal, és még a szponzoreseményeket is. Korábban ezek csak zavaró tényezőknek tűntek, de most már a munkám részének érződnek” – tette hozzá a spanyol, aki július 29-én már 43 éves lesz.