back to top
KezdőlapFormula 1Alonso minden csapatát szétrombolja? Boullier szerint nem

Alonso minden csapatát szétrombolja? Boullier szerint nem

-

Fernando Alonso mindig is szókimondó személyiség volt Forma-1-es pályafutása során.

A Lotus és a McLaren korábbi csapatfőnöke, Eric Boullier azonban értetlenül áll azelőtt, hogy Fernando Alonsót miért tekintik bomlasztó hatásúnak a csapatokra nézve.

Boullier 2015 és 2017 között három szezonon át dolgozott Alonsóval a McLarennél, ez idő alatt a spanyol arról vált ismertté, hogy kiakadt a Honda erőforrásaira, amikor a csapat küszködött a megbízhatóság és a teljesítmény terén.

A 41 éves pilóta sosem volt az a fajta, aki visszafogta volna magát a kritikák tekintetében. Boullier azonban megerősítette, hogy Alonsónak mindig csak a csapattársával volt súrlódása, nem a csapat bármely más tagjával, így nem érti, miért tartják őt csapatrombolónak.

„Nem tudom, miért alakult ki ez a híre” – mondta a GPRacing.comnak.

„Soha nem volt csapatromboló, igazi csapatszellem van benne, de nem mindig a garázs másik oldalán lévő versenyzővel.”

A McLarennél Alonso egészséges kapcsolatot ápolt Jenson Buttonnal és Stoffel Vandoorne-nal is. A személyisége passzolt a 2009-es világbajnokhoz, így az autó fejlesztése során jól dolgoztak együtt.

Vandoorne személyében volt egy csapattársa, akinél 2017-ben és 2018-ban gyorsabb volt, de a belga pálya melletti közreműködéséből Alonso nagyon jól élt.

„Jól működik egy olyan környezetben, ahol ő az első számú pilóta, és van egy kettes számú pilóta, aki segíthet neki, és együtt tudnak dolgozni” – magyarázta Boullier.

„Amikor Jenson Buttonnal volt, elég okosak voltak ahhoz, hogy megértsék és tiszteljék egymást.”

„Stoffellel a maga javára tudta használni Stoffel visszajelzéseit, és ezért működött a kapcsolatuk.”

„Ha nem tud egy versenyzőt a maga javára használni, az a személy ellenséggé válik.”

Azonban másokkal nem ilyen

Boullier megfigyelései szerint azonban az ilyen ellenségeskedés sosem terjedt ki az Alonsót körülvevő csapattagokra.

„De én minden idők legjobb csapatépítőjének láttam őt” – tette hozzá.

„Nagyszerű versenyző, magára koncentrál, de mindenkit be akar vonni maga köré, hogy nyerjen.”

Boullier, aki most a Francia Nagydíj főnöke, megjegyezte, hogy Alonso ideje nagy részét az adatok elemzésével tölti, és azt keresi, hogyan lehetne mind saját magát, mind az autót gyorsabbá tenni.

„Fernando minden részletet elolvas, elbújik az öltözőjében a motorhome-ban, és azt hihetnénk, hogy pihen, de az idő nagy részében dolgozik” – jelentette ki.

„A pénteki edzésekről tanulmányozza a körülötte lévő rivális autók gumijainak romlását, vasárnap pedig tudja, hogy melyik ellenfelekkel kell harcolnia, és melyektől kell távolságot tartania.

„A versenyen még több részletet szív magába és ezeket az információkat felhasználja az előnyszerzésre, hihetetlenül erős stratégiai szinten.”

„Ő egyike azoknak a versenyzőknek, akik értik az autó minden technikai aspektusát.”

„Nem mérnök, de megérti, hogyan működnek a rendszerek, és tanácsokat ad, hogyan lehet őket jobban működtetni, anélkül, hogy ő maga próbálná újratervezni őket; a különbség kicsi, de fontos.”

Alonso a 2023-as szezonra az Alpine-tól az Aston Martinhoz igazol.