back to top
KezdőlapFormula 1Alonso Newey érkezése helyett már a szezon végével foglalkozik

Alonso Newey érkezése helyett már a szezon végével foglalkozik

-

Fernando Alonso örülne, ha Adrian Newey az Aston Martinnál kötne ki, de a figyelmét most az köti le, hogy segítse jó irányba terelni a csapatát a 2025-ös idényre.

Egy ideje már nem az a legnépszerűbb teória a Red Bullt elhagyó Newey kapcsán, hogy a Ferrarit fogja választani, hanem az, hogy a Lawrence Stroll-lal szembeni ellenszenvét legyűrve az Aston Martinnál folytatja a mérnöki pályafutását. Alonso az F1-ben töltött hosszú évek alatt ugyanakkor már hozzászokott a hasonlóan keringő szóbeszédekhez, ezért nem lovalja bele magát abban, hogy a karrierje során először végre a mérnökzseni autóját vezetheti majd.

„Ugyanaz a helyzet, mint amikor egyszer úgy ébredtem Monacóban, hogy elhangzott, hogy délben egy sajtótájékoztató jön, amin bejelentik a Ferrarihoz csatlakozásom. Nagyon sok problémát kell megoldanunk, javítanunk kell az autó teljesítményén, ezért nem hagyhatjuk, hogy eltereljék a figyelmünket olyasmikkel, hogy ki hova megy” – mondta a Holland Nagydíj helyszínén.

„Számomra kiváltság, hogy Adrian Newey nevét Aston Martinnal kapcsolják össze, már ezt olvasni is nagyszerű, amitől megtiszteltetésnek érzem, hogy az Aston Martin tagja vagyok. Ha valamikor megvalósul [az ide szerződtetése], boldog leszek, de nem ábrándozhatok olyan dolgokról, amik egyelőre nem történnek meg.”

Alonso megint szervezkedik? – igen, de most nem úgy

Márpedig probléma az valóban akad bőven: az Aston Martin menthetetlenül leszakadni látszik az élmezőnytől, a kiváló 2023-as évkezdés óta általában legfeljebb csak néhány pontra vadászhatnak Alonsóék. A kétszeres világbajnok nem számít fordulatra a szezon második felében sem, de fontosabbnak tartja, hogy a javulás útjára lépjenek a 2025-ös előkészületekkel.

„Minden futamon a 9-10. helyért harcolunk. Az első négy csapat 30-45 másodperccel lehagy bennünket minden alkalommal, és csak akkor kerülhetünk be a legjobb nyolc közé, ha az előttünk lévők közül kiesnek. Már a 9. és a 10. hely megszerzése sem egyszerű, és ez nem is jött össze az előző versenyeken” – jelentette ki.

„Sok tesztalkatrészünk van, sok ötlettel próbálkozunk, amivel előkészülünk a jövő évi autóra. A maradék tíz futamra ez jelenti számomra a legnagyobb motivációt és reményt, hogy válaszokat kapjunk a kérdéseinkre és világos elképzelésekkel fejezzük be a szezont. Nem számít, hogy pontszerzők leszünk-e, csak jó úton kezdjük meg a következő évet.”

Verstappen kijelölte, mikortól nem fogjuk biztosan a Forma-1–ben látni