back to top
KezdőlapFormula 1Gyávaság, hozzá nem értés, etikátlanság – kitálalt az F1-es csapat korábbi alkalmazottja

Gyávaság, hozzá nem értés, etikátlanság – kitálalt az F1-es csapat korábbi alkalmazottja

-

A Belga Nagydíj pénteki napján az Alpine bejelentette, hogy augusztus végéig távozik pozíciójából az F1-es istállójának csapatfőnöke, és hamarosan új személyt neveznek ki a helyére. Ám azt, hogy valójában mekkora a felfordulás az enstone-i gárdánál, és milyen hatalmas bajba lavírozta magát a csapat az elmúlt években, a korábbi jogászának kifakadása érzékelteti inkább.

Egy éve ilyenkor az Alpine-nél uralkodó káosztól volt hangos az F1-es sajtó: a francia istálló nem kicsit megalázó módon a Belga Nagydíj alatt (!) rúgta ki Otmar Szafnauer csapatfőnököt – aki már a helyszínen tartózkodott, így a hír napvilágra kerülése után nagy nyilvánosság előtt volt kénytelen elhagyni a paddockot –, illetve bejelentette az évtizedek óta az enstone-i gárdát erősítő, az 1990-es években és a 2000-es évek elején szerzett világbajnoki címekben fontos szerepet játszó Alan Permane távozását is.

Azóta sok víz lefolyt a Szajnán, az Alpine-t még több szakember hagyta el, a csapat pedig összességében rosszabb helyzetben van, mint egy éve, és nagy valószínűséggel az F1-es motorprogramját is kukázza, jövőre pedig már a Mercedes erőforrásaival fog versenyezni. A csapafőnöki kinevezése előtt a Viry-Chatillonban működő motorrészleget irányító, a csapatfőnöki teendőket kezdetben csak átmenetileg átvevő, majd 2024-re mégis állandó megbízást kapó Famin tehát nem ért el érdemi előrelépést, a korábbi főnök, Flavio Briatore tanácsadói kinevezésével pedig távozik, és szeptember 1-jétől a Renault-csoport minden egyéb, F1-en kívüli motorsport-tevékenységét fogja felügyelni Viry-ben.

Mindez egyértelműen arra utal, hogy az erről szóló sajtóhíreknek megfelelően az Alpine jövőre már nem gyári istállóként, hanem ügyfélcsapatként folytatja a Forma–1-ben, és saját erőforrásról a Mercedes motorjaira vált. Az Alpine motorsport alelnöki pozícióját is betöltő 62 esztendős szakember helyét egyébként a hírek szerint a Forma–3-ban és Forma–2-ben is meghatározó erőnek számító, tavaly saját F1-es istálló létrehozására pályázó, majd elbukó Hitech GP főnöke, Oliver Oakes veheti át.

Kitálalt a volt Alpine-alkalmazott

Azt ugyanakkor, hogy a továbbra is a célkitűzéseitől messze elmaradva szereplő Alpine mennyire mélyre került az elmúlt években, nem is Famin távozása mutatja meg, hanem az Alpine korábbi jogászának, Pierre Chauty-nak a Redditen közzétett posztja. A hosszú kifakadás annak apropóján született, hogy az Alpine várhatóan elkaszálja F1-es motorprogramját, és jelentős mértékben Luca de Meo, a Renault csoport vezérigazgatójának, valamint Laurent Rossi, az Alpine tavaly nyáron távozott vezérigazgatójának nyakába varrja az istálló mélyrepülését.

„Mélyen elkeserít és dühít az Alpine nemrég meghozott döntése, miszerint szakít a Renault-motorokkal és a Mercedes felé fordul. Korábbi alkalmazottként ez a végkimenetel különösen szíven üt. Ez a helyzet Luca de Meo katasztrofális vezetésének a közvetlen következménye. De Meo kudarca, hogy felismerje és orvosolja a Laurent Rossi által két és fél év alatt elkövetett hibákat, megbocsáthatatlan. De Meo saját hibáinak el nem ismerése és a Rossi kinevezéséről hozott rossz döntése jelentős károkat okozott az Alpine-nak és az egész Renault csoportnak. Hovatovább, De Meónak még ahhoz sem volt meg a bátorsága, hogy maga jelentse be az F1-es motorgyártás befejezését, ami tükrözi a gyávaságát és a felelősség alóli kibúvását” – írja Chauty.

Luca DE MEO
Luca de Meo, a Renault csoport vezérigazgatója / Fotó: Groupe Renault

„Ha már a gyávaságnál tartunk, Laurent Rossi regnálása az Alpine vezérigazgatójaként újabb példa a gyenge vezetésre és az emberség teljes hiányára. Számos alkalmazottat pusztán politikai okok miatt bocsátott el, azokat célozva, akikről azt gondolta, túl közel álltak a korábbi vezetéshez, mindezt úgy, hogy még annyi tisztesség sem volt benne, hogy személyesen beszéljen velük. Ehelyett a HR-részlegre hagyta a piszkos munkát (és nyilván nem vette számításba a különböző részlegeket). A belső megfelelőségi irányelvek Rossi általi semmibevétele és a siralmas etikai normái tovább súlyosbították a helyzetet. A döntései jelentős tehetség- és tapasztalatvesztéshez vezettek, jelenlegi nehéz helyzetébe taszítva az F1-es istállót és a brandet.”

Chauty ezután felemlegette az Alpine-t korábban tanácsadóként segítő Alain Prost kirohanását, majd elmondta, sajnálja, hogy ő nem fordult a nyilvánossághoz akkor, amikor még ott dolgozott, bár úgy érzi, semmit nem ért volna el vele. „Alain Prost nyilvánosan kritizálta Rossit a hozzá nem értése és arroganciája miatt, rávilágítva arra, hogy a vezetése miként törte derékba a csapat fejlődését. Alain kritikája sokunk véleményével egybecseng, akik első kézből nézték végig a belső felfordulást. Értékelem az erőfeszítéseit, hogy rávilágítson ezekre a gondokra, miként ő volt az egyetlen ember, aki eléggé legitim és ismert ahhoz, hogy rendesen odafigyeljenek rá (nem beszélve a jogi szabadságról ahhoz, hogy ezt megtegye…).”

alain prost, laurent rossi
Egyedül Prost ment neki nyíltan Rossinak (jobbra) / Fotó: Alpine F1 Team

„Az Alpine-nál töltött utolsó hónapjaimban magam is számos etikai aggálynak adtam hangot és kérdőjeleztem meg az irányt, amerre tereltek minket. Még azt is megfontoltam, hogy a sajtó nyilvánosságához fordulok, de akkor úgy tűnt, ez az egész senkit sem érdekel. Visszatekintve bánom, hogy nem tettem többet, ami talán jobban rávilágított volna a rossz vezetésre, és talán megakadályozott volna némely rossz lépést, noha elég cinikus vagyok ahhoz, hogy úgy gondoljam, senkit nem érdekelt volna igazán, és egyedül az egómnak tett volna jót.”

„A személyes megfontolásokat félretéve, az Alpine partnersége a Mercedesszel hozhat technikai előnyöket, de az emberi következmények katasztrofálisak. A kompetens és tapasztalt szakemberek elveszítése visszalépés, amiből az Alpine, és talán a Renault csoport sem fog talpra állni, a Viry-Chatillonban dolgozó több mint 500 emberre gyakorolt hatás, beleértve számos beszállítót, akiket szinte azonnal, bármiféle biztonsági háló nélkül fognak elküldeni, pedig szívfacsaró.”

Chauty posztja persze aligha változtat bármin is, így ezzel is leginkább a saját egóját növelte, vagy a lelkiismeretén könnyített, de arra mindenképpen jó, hogy pontosabb képet kapjunk az Alpine utóbbi években mutatott zuhanórepüléséről.