back to top
KezdőlapFormula 1Nyomást helyeznek a dolgozói a Mercedes motorjával flörtölő F1-es csapatra

Nyomást helyeznek a dolgozói a Mercedes motorjával flörtölő F1-es csapatra

-

Nem tetszik a Renault Viry-Chatillonban lévő motorfejlesztési központjában dolgozóknak, hogy az Alpine a hírek szerint mégsem indulna önálló erőforrással az F1-ben 2026-tól, ezért pénteken sztrájkot tartanak.

Az alkalmazottak azért érzik arculcsapásnak, saját megfogalmazásuk szerint árulásnak az egyre többek által rebesgetett döntést, mert nyilván sokat foglalkoztak az új motor fejlesztésével, és 47 éves hagyomány szakadna meg, hiszen a Renault termékei azóta szerepelnek valamilyen néven az F1-ben. A márka 1977-ben, a világbajnokság első turbómotorjával mutatkozott be a Forma-1 világában.

Ha a program beszántását választják, az Alpine döntésének egyik oka az lehet, hogy már most is csak saját maguknak gyártanak motorokat az F1-ben, nincsenek ügyfeleik. Így egyrészt fajlagosan magasabb az egy motorra eső költség, másrészt kevesebb adatot tudnak gyűjteni két autóval, mint más gyártók hattal vagy nyolccal, márpedig ez igencsak fontos lesz 2026-ban, az új motorkorszak kezdetén.

A Renault várhatóan szeptember utolsó napján hoz végleges döntést, amelynek dolgozói azzal vádolják a céget, hogy nem vettek részt a kezdeményezett egyeztetésekben. Pénteken, azaz ma ezért kettős fronton igyekeznek jobb belátásra bírni a Renault vezetését: a Viry-Chatillonban dolgozók sztrájkot tartanak, az érdekképviselet szociális és gazdasági bizottságában levő alkalmazottak pedig az Olasz Nagydíj edzésnapján a lelátókon készülnek békés tüntetésre.

„Nem számít, hogy ki a versenyzőnk” – üzeni a csapat, amelynek ülésére Schumacher is hajt

Utóbbi abból áll a tervek szerint, hogy nagyjából százan fehér, Alpine-logóval díszített pólóban, de fekete karszalaggal jelennek meg a nézőtéren a #ViryOnTrack üzenetet terjesztve, bizonyára több transzparens is lesz náluk. A monzai megmozdulás szervezői hangsúlyozták, hogy az F1 pályán zajló eseményeit semmilyen formában sem kívánják megzavarni.

A gyártó sajtóközleményben reagált a megmozdulásokra, és kiemelték, hogy még nem született végleges döntés a motorprojekt sorsáról, valamint fontosnak tartották a párbeszédet a fejlesztési központ képviselőivel.

Az Alpine a hírek szerint afelé kacsingat, hogy a Mercedestől vásároljon motorokat 2026-tól.

„Jó vezetők? Olyan lista nincs!” – Briatore az őt követő csapatfőnökök egész sorába rúgott bele