back to top
KezdőlapFormula 1Minden jel afelé mutat, hogy eladják az F1 küszködő csapatát – de...

Minden jel afelé mutat, hogy eladják az F1 küszködő csapatát – de ki lehet a vevő?

-

A csapattól egyelőre kevés konkrétum érkezett, azonban a kommunikáció jellege és a sajtóinformációk szerint a Renault az F1-es projektjének drasztikus leépítését tervezi, ami könnyen eladással végződhet.

Bár még ezt sem jelentették be – sőt, Bruno Famin csapatfőnök pár hónapja még határozottan cáfolta –, egybehangzó paddockbeli értesülések szerint az Alpine leállítja motorprogramját, így 2026-re már nem fejleszt saját erőforrást, sőt, arra is van esély, hogy már a jövő évtől a Mercedes erőforrását, váltóját és hátsó felfüggesztését használja – ezzel pedig megszűnne gyári csapatnak lenni.

A minap az Alpine bejelentette az egy éve kinevezett Famin augusztus végi távozását a csapatvezetői posztról, vagyis újabb komoly átszervezések kezdődnek az istálló vezetőségében. Ezen folyamatok felgyorsulása alighanem már a csapathoz visszatért Flavio Briatore tevékenységének hatása, az olasz ugyanis kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, s mindig is az egyik legjobb üzletkötőnek tartották a paddockban. Aligha véletlen, hogy a Magyar Nagydíj hétvégéjén többször is látható volt a Mercedes motorhome-jában.

Egyelőre kérdéses, hogy ki lesz az új csapatvezető, de az is, hogy egyáltalán mi lesz az istálló sorsa. A Renault tartja magát ahhoz, hogy nem tervez túladni az egyébként az F1 megugró népszerűsége miatt a Forbes számításai szerint még mindig egymilliárd dollárt érő csapaton, ám a The Race összegzése szerint az elmúlt hetekben tett minden mozgásuk efelé mutatott, így kicsinek tűnik az esély arra, hogy az Alpine privát csapattá vedelve, Mercedes-motorokkal továbbra is a Forma-1 meghódítását célozná meg.

Gyávaság, hozzá nem értés, etikátlanság – kitálalt az F1-es csapat korábbi alkalmazottja

Az ügyintéző Briatore érkezése, a motorprogram várható bezárása, az Alpine sportprogramjára fordított erőforrások Famin által is bevallott átstrukturálása mind úgy festenek, mintha a terepet próbálnák előkészíteni az eladáshoz, így a Renault eddigi legkomolyabb kivonulását valósítaná meg az F1-ből, hiszen ha gyári csapatként nem is folyamatosan voltak jelen, motorgyártóként 1977-es belépésük óta öt évet leszámítva mindig ott volt a termékük a rajtrácson.

Ha végül eladásra kerülne a sor, érdeklődőkből aligha lenne hiány, bár a The Race szerint a beszállásra leginkább vágyó Andretti nem az enstone-i istálló átvételében látja erre a legjobb esélyét. Viszont talán nem véletlenül hozták szóba Famin lehetséges utódjaként Oliver Oakest. A Hitech GP mindössze 36 éves csapatvezetője korábban maga is versenyző, gokart-világbajnok és a Red Bull juniorprogramjának tagja is volt. Az utánpótlásszériákban szereplő istálló szintén jelentkezett, de elbukott az FIA legutóbbi, az F1-be való csatlakozásra kiírt pályázatán, az Alpine átvétele viszont megadná a lehetőséget a Hitech GP számára, hogy egy már meglévő F1-es infrastruktúrára és tapasztalt szakembergárdára alapozva szálljon be a sportba.

Az élet viszont a belső bizonytalanság ellenére sem áll le a Spára négy keréken guruló filmplakáttá átöltöztetett Alpine-nál, ugyanis a Belga Nagydíjra komoly fejlesztési csomaggal érkezett a csapat, nem adva fel a küzdelmet, hogy elmozduljon a rajtrács második feléről, hiszen eddigi eredményei csak a konstruktőri nyolcadik helyre jogosítják fel az Alpine-t – ami szezon végén az enstone-i istálló legrosszabb eredménye lenne azóta, hogy 2016-ban, a Renault legutóbbi gyári visszatérésének évében csak kilencedikként zártak.