back to top
KezdőlapFormula 1Kínos megállapítást tett Stroll az Aston Martinról

Kínos megállapítást tett Stroll az Aston Martinról

-

Már egy éve egyetlen fejlesztés sem hozta meg a kívánt hatást az Aston Martin csapatánál, ami azért ritkaságszámba megy a Forma-1-ben.

Az Aston Martin árnyéka a másfél évvel ezelőtti önmagának: 2023-at a Red Bull mögötti mezőny legerősebb autójával kezdték, de nagyjából egy éve pont ilyentájt kezdődött a lejtmenetük, aminek következtében a jelek szerint az erősorrendben már a mezőny első felében is elvesztették a helyüket

A csapat a Miami Nagydíjtól kezdve számítva a száraz futamokon csak 4 pontot gyűjtött, az öt ilyen versenyen az RB (19 pont), a Haas (14 pont) és az Alpine (6 pont) is felülmúlta a termésüket.

Lance Stroll elismerte, hogy zsákutcába jutott az Aston Martin. „Rossz irányt választottunk a fejlesztési szemléletben. Rossz irányba indultunk el, ezt utána lassan észleltük. Most fordulunk más irányba, és hagyunk időt fejleszteni, hogy ismét jók legyünk az új útnak köszönhetően” – mondta.

Alonso lesújtó kórleletet adott csapatáról, de ennek is látja a jó oldalát

„Sokat kísérleteztünk és sok aerodinamikai tesztet végrehajtottunk az elmúlt tizenkét hónapban. Az elmúlt egy évben egyik fejlesztés sem hozta meg a remélt hatást, amit bevetettünk. Azt gondolom, sokat tanultunk, és most próbáljuk megoldani a problémát és sokkal gyorsabbá tenni az autót.”  

Előbb-utóbb mindegyik csapat szokott tévedni a műszaki frissítésekkel (lásd az elmúlt hetekben a Ferrari és a Red Bull problémáit), de az tényleg szokatlan, hogy valahol egy éven keresztül legalább egy picit ne lépjenek előre.

Műszaki fronton sok követ megmozgat az Aston Martin a fejlődésért: bár Adrian Newey megszerzése egyelőre elvileg nem biztos, a Mercedes korábbi motorguruját, Andy Cowellt leigazolták, és náluk kötött ki a Ferraritól érkező Enrico Cardile is. Az infrastruktúrába is rengeteg erőforrást fektettek az elmúlt években, ebből a szempontból viszont, „Pénz nem számít!” mottóval kellemetlen, hogy ennyire vakvágányra futottak.

15 éve elmenekült autógyártó térhet vissza az F1-be, de ezúttal nem önállóan