back to top
KezdőlapFormula 1Kulcsfontosságú teszten vett részt az Aston Martin

Kulcsfontosságú teszten vett részt az Aston Martin

-

A 2026-os szabályváltozások vonatkozásában kulcsfontosságú tesztben segédkezett az Aston Martin a napokban.

Kedden az Aston Martin F1-es istállójának 2022-es autójával (a Pirelli közleményében 2023-as autó szerepel, de ez nem az) a Pirelli végrehajtotta a 2026-ra szánt, a jelenleginél kisebb abroncsok prototípusának első pályatesztjét Barcelonában. A Forma–1-nek 2011 óta gumikat szállító olasz gyártó első abroncsai 25 mm-rel, hátsó abroncsai 30 mm-rel keskenyebbek lesznek, átmérőjük pedig egyaránt 10-15 mm-rel csökken, miközben a felniméret továbbra is marad 18 colos.

A változtatásokat a 2026-os regulákkal megcélzott súlycsökkentés szülte, hiszen így a gumik súlya csökken. Az első teszthez az Aston Martin AMR22-es autójának módosított változatát használták, a volán mögött pedig a silverstone-i gárda tartalékja, a brazil Felipe Drugovich ült, aki kedden 670 km-t, azaz több mint két versenytávot tett meg.

„A [2026-os] technikai szabályok első verziója alapján az autók aerodinamikai konfigurációja nagyon más lesz, ennélfogva a gumikra ható erők is változni fognak. A pályatesztek ezért fontosak, hogy a lehető legjobban reprodukálni tudjuk a 2026-os viszonyokat” – írta a Pirelli.

A teszt szerdán, a második, egyben utolsó napjával folytatódott.

Az új gumik szemre is keskenyebben és magasabbak a mostaniaknál:

Aston Martin, Felipe Drugovich, Pirelli, teszt, 2026
Fotó: Pirelli