back to top
KezdőlapFormula 1„Jól fizetnek minket, kibírjuk” – új eszközzel segítenék a pilótákat, de Hamilton...

„Jól fizetnek minket, kibírjuk” – új eszközzel segítenék a pilótákat, de Hamilton nem kér belőle

-

A Magyar Nagydíj hétvégéjén jutott a Motorsport tudomására, hogy az FIA egy különleges légkondicionálót készül tesztelni az F1-es autókban, amivel a pilóták egészségét óvná meg a rendkívül forró futamokon.

A tavalyi Katari Nagydíj vetette fel az igényt arra, hogy szükség lehet a versenyzők minél intenzívebb hűtésére az olyan esetekben, amikor extrém hőség uralkodik a pályákon. Luszailban noha esti futamot rendeztek tavaly októberben, a hőmérséklet így sem csökkent 30 °C alá, a körülmények pedig a leintés után szokatlan, aggasztó jeleneteket eredményeztek a végletekig kimerült, az autójukból kiszállni is alig tudó pilótákkal – Logan Sargeant pedig rosszullét miatt már korábban feladta a versenyt.

Az idei Katari Nagydíjat már december 1-jére ütemezték, amely időpontban kíméletesebb időjárás várható, de az FIA kutatása ettől még nem állt le, amelyben arra kerestek megoldást, miként enyhíthetné a forró futamokon a versenyzőket érő terhelést. Már idénre meghozott szabály, hogy a csapatok egy extra hűtőnyílást is vághatnak az autó orrkúpján, de egy másik javaslat is született, aminek tesztelése a Holland Nagydíjon megkezdődik: egy autó pilótafülkéjébe felszerelnek egy az elmúlt hónapokban kifejlesztett légkondicionáló berendezést, ami a Motorsport értesülései szerint nem egy nagy, hanem több kisebb eszközön keresztül fúj hideg levegőt a versenyzőre.

A tervek szerint az újítás tesztelése a szezon további futamain is zajlani fog, és amennyiben hatékonynak bizonyul, az FIA kötelezővé is teheti a használatukat a nagy hőségben rendezett futamokon.

Russell szerint ha Hamilton tudta volna, hogy ilyen jó lesz a Mercedes, nem megy a Ferrarihoz

Lewis Hamilton azonban nem érzi, hogy szükség lenne egy ilyen klímaberendezésre – véleménye szerint minden Forma-1-es versenyzőnek saját feladata, hogy felkészítse magát a szélsőséges körülményekre.

„Nincs rá szükség. Ez mindig is ilyen volt. Bizonyos körülmények tényleg kemények, de mi jól fizetett sportolók vagyunk. Egyszerűen ki kell hajtanunk a belünket az edzésen, hogy képesek legyünk ellenállni a nagy hőségnek. Ez persze nem könnyű, különösen amikor olyan helyekre utazunk, mint Katar és Szingapúr. De szerintem semmi szükség légkondira az autóban” – fogalmazott Hamilton, aki, tegyük hozzá, nem tapasztalta meg a kínzó körülményeket tavaly Katarban, mert a rajt után kiesett, amikor nekiütközött csapattársának, George Russellnek.

A pilótafülke hűtését néhány éve az IndyCarban is bevezették, ott a pilótákat körbezáró védőburok, az aeroscreen megjelenése miatt lett erre szükség, ugyanis az rendkívül megnövelte a forróságot a versenyzők körül. Az amerikai széria máshogyan közelítette meg a problémát, mint azt az F1 tervezi: ott egy cső csatlakozik a sisak tetejéhez, ezen keresztül kapnak hűtést a versenyzők.

Betelt a pohár a Red Bullnál, hungaroringi kirohanásai után lecsapott Verstappen kedvenc hobbijára