back to top
KezdőlapFormula 1Az elkésett fejlesztések zavarták meg a Saubert

Az elkésett fejlesztések zavarták meg a Saubert

-

Marcus Ericsson szerint a Sauber monacói visszaesése a fejlesztések késedelmének köszönhető. A fejlesztési csomag már a szokásosnak számító Spanyol Nagydíjra megérkezett volna, ám a mérnökök kérésének eleget téve akkor a csapat csak egy részét mutatta be az újdonságoknak, a nagyját áttolták Monacóra.

A hercegségben azonban csúnya meglepetés érte a Saubert. Miközben Barcelonában megszerezték idei első pontjaikat Pascal Wehrlein nyolcadik helye révén, Monacóban a rengeteg újítás ellenére is a két C36 volt a két leglassabb autó az időmérőn. A versenytempó sem volt sokkal kecsegtetőbb; Wehrlein végül egy Jenson Buttonnal történő ütközés következtében kiesett, Ericsson pedig a safety car mögött csúszott a falba a rakoncátlankodó gumi- és fékhőmérsékletek miatt. A svéd szerint a csapat sem érti a visszaesés okát, de főként a monacói pálya egyedi karakterisztikájának és a kései fejlesztéseknek kombinációját hibáztatja.

„Barcelonában meglepett minket, mennyire versenyképesek voltunk annak ellenére is, hogy mindenki hatalmas csomagokkal érkezett, mi pedig csak egy hátsó szárnnyal” – nyilatkozta Ericsson. „A maradék Monacóban került fel – új padlólemez, aerodinamikai terelőelemek, minden. A barcelonai teljesítmény láttán arra számítottunk, hogy a középmezőnyben fogunk csatázni, de általánosságban még a leglassabb középmezőnyös autónál is egy másodperccel lassabbak voltunk az egész hétvége folyamán. Megpróbáltunk mindent, teljesen feje tetejére állítottuk az autót, rengeteg különféle beállítással dolgoztunk, hogy találjunk valamit. Ha fejlesztéseket raksz fel egy autóra, azt utána be kell hangolni, de ezt nehéz megtenni Monacóban. Hatalmas segítség lett volna, ha a csomag már Barcelonára kész lett volna, mert akkor Monacóba érkezve már kissé jobban be tudtuk volna állítani az autót.”

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke egyetértett versenyzőjével, és „nagyon meglepőnek” titulálta a csapat tempóhiányát.

„Tudjuk, hogy az autót nehéz pontosan belőni, de nem hittem volna, hogy ennyire” – mondta Kaltenborn. „Furcsa, hogy az autó ennyire jól viselkedik Barcelonában, majd Monacóban hirtelen ez történik.”